Αγροτικό πετρελαίο: Πώς θα µοιραστούν τα 50 εκατ. ευρώ

Περίπου 200.000 παραγωγοί οι ωφελούμενοι από το μέτρο

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη χορήγηση επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου σε νέους αγρότες και παραγωγούς σε συνεργατικά σχήματα, η «ΥΧ» παρουσιάζει τις λεπτομέρειες για το σημαντικό αυτό μέτρο που θα ενεργοποιηθεί το 2022.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η επιλογή των κατηγοριών των ωφελούμενων έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας, δήλωσε στην «ΥΧ» πως «με την επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου σε χιλιάδες παραγωγούς, η κυβέρνηση αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξή της στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους, ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου που συνδέεται άμεσα με το κόστος παραγωγής».

Ποιους αφορά το μέτρο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και με βάση την εξαγγελία του πρωθυπουργού, η επιστροφή θα αποδοθεί μέσα στο 2022:

1. Στους παραγωγούς-μέλη συνεργατικών σχημάτων.

2. Σε νέους αγρότες έως 40 ετών.

3. Σε όσους παράγουν συμβολαιακά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τόσο μέλη συνεταιρισμών, όσο και αγρότες που συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών, δηλαδή περίπου 176.000 δικαιούχοι. Σημαντική παράμετρος είναι ότι από την επιστροφή θα εξαιρεθούν οι ετεροεπαγγελματίες, καθώς υπάρχουν αγρότες αυτής της κατηγορίας που διακινούν τα προϊόντα τους μέσω των συνεταιρισμών.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι, που εκτιμώνται σε πρώτη φάση σε έως 30.000, είναι νέοι αγρότες, ενώ είναι εύλογο ότι υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες (π.χ. παραγωγός, μέλος συνεταιρισμού που καλλιεργεί συμβολαιακά ή νέος αγρότης με συμβολαιακά προϊόντα).

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Ο τρόπος με τον οποίο θα καταρτιστούν οι λίστες των δικαιούχων βάσει των ανωτέρω κατηγοριών είναι μέσω των ονομαστικών καταστάσεων των οργανώσεων με τα ΑΦΜ των μελών τους, που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ κάθε χρόνο, έτσι ώστε να απαλλαγούν οι παραγωγοί από ορισμένες φορολογικές εισφορές.

Οι νέοι θα αντληθούν από αυτούς που έκαναν αίτηση για εθνικό απόθεμα, ή έχουν ενταχθεί κατά καιρούς σε πρόγραμμα νέων αγροτών. Απαραίτητη προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι να μην ξεπερνούν την ηλικία των 40 ετών. Τα ονόματα των εν λόγω δικαιούχων θα διασταυρωθούν με το ΟΣΔΕ, ώστε να προκύψει ο εκάστοτε δικαιούχος καθώς και η έκταση που καλλιεργεί.

Οι παραγωγοί αυτοί για να εισπράξουν την επιστροφή θα πρέπει να καταθέσουν τιμολόγια αγοράς πετρελαίου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής ποια θα είναι η χρονική περίοδος των παραστατικών αυτών.

Πώς θα υπολογιστεί η επιστροφή του ΕΦΚ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται βάσει των στρεμμάτων που καλλιεργεί και βάση του είδους της καλλιέργειας.

Επομένως, θα υπάρχει μια κατ’ αποκοπή ενίσχυση, που σημαίνει ότι ανάλογα με τον αριθμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, αυτά θα πολλαπλασιάζονται με κάποιο συντελεστή, ώστε να προκύπτει το ποσό της επιστροφής. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι θα υπάρξει και ένα ανώτατο πλαφόν ποσού ανά δικαιούχο, ανεξαρτήτως αριθμού στρεμμάτων.

Αυτή την ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τα δημοσιονομικά περιθώρια εφαρμογής του μέτρου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα κονδύλι της τάξης των 50.000.000 ευρώ. Τέλος, επί του πιεστηρίου έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή 5/11 στις 8:30 πμ, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με την εξειδίκευση του μέτρου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021