Αγροτικό ρεύμα: Κίνδυνος έξτρα χρεώσεων για τις ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις

Να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΔΑΠΕΕΠ καλούνται οι δικαιούχοι αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και ιδιαίτερα όσοι καταναλώνουν πολύ υψηλά ποσά ενέργειας, όπως οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα δουν τους λογαριασμούς τους να επιβαρύνονται με αρκετά επιπλέον ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στις αρχές της εβδομάδας ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα αιτήσεων, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται με τους κωδικούς TAXISNET. Αξίζει να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για να μπορούν να καταστούν δικαιούχοι της χρέωσης μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί το να έχουν ενεργή παροχή αγροτικής χρήσης, την οποία διατηρούν συνεχώς και αδιαλείπτως ενεργή, στον ίδιο ΑΦΜ, από τις 30/06/2014 μέχρι και σήμερα.

Πώς θα αποφύγουν το «χαράτσι» οι σταβλάρχες

Όπως αναφέρεται στην ΥΑ της 31/8/2019 του ΥΠΕΝ, η μοναδιαία χρέωση ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες είναι 9,01 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για Χαμηλή και Μέση Τάση). Ωστόσο, υπάρχει η πρόβλεψη ότι εάν οι αγρότες δεν υποβάλουν αίτηση στον ΔΑΠΕΕΠ και, αν αυτή δεν γίνει δεκτή, τότε θα υπαχθούν στη γενική κατηγορία χρέωσης, που αντιστοιχεί σε 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (1 Μεγαβατώρα ισούται με 1.000 κιλοβατώρες). Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο καθεστώς χρέωσης για να διατηρήσουν περίπου την ίδια χρέωση που απολάμβαναν μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του dapeep.gr, όπου υπάρχει οδηγός ειδικά για αγρότες, με τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσουν και τι πρέπει να προσέξουν κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους από τις 21/9 και για 45 ημέρες. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι το κλείσιμο της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε αυτήν και να τροποποιούν τα στοιχεία της αίτησής τους, εφόσον αυτό χρειαστεί.