Αγροτικό ρεύμα: Μικρή μείωση τον Αύγουστο δείχνουν τα δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου

Maritime platform

Μικρή μείωση στην τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ θα ισχύσει τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η τελική χρέωση θα διαμορφωθεί σε 0,137 ευρώ ανά κιλοβατώρα με την κρατική επιδότηση να φτάνει μόλις τα 0,010 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ενημερώσει ότι τα μέτρα στήριξης στους καταναλωτές για την αύξηση του κόστους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Standard & Poor’s, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα (77% πληρότητα), ωστόσο ρυθμιστικοί παράγοντες θα είναι η Νορβηγία (αποτελεί βασικό προμηθευτή της ΕΕ και έχει παρατείνει το «παράθυρο» συντήρησης της εγκατάστασης της Νyhamna που προμηθεύει την Ευρώπη) και η ζήτηση της Ασίας για υγροποιημένο αέριο (LNG), η οποία προβλέπεται ισχυρή για τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ προσθέτουν ότι η στάση της Ρωσίας, με τον πόλεμο να συνεχίζεται, είναι αναμενόμενα ο τρίτος παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά φυσικού αερίου και, επομένως, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.