Αγροτικό ρεύμα: Παράταση για πλατφόρμα ΕΤΜΕΑΡ και για αγροτικό τιμολόγιο

Θετικές ήταν οι εξελίξεις για τους αγρότες, σε δύο ζητήματα που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορήθηκε η «ΥΧ» από τον ΔΑΠΕΕΠ, σχετικά με την… περιβόητη πλατφόρμα ένταξης των παραγωγών, δικαιούχων παροχής ρεύματος για αγροτική χρήση, με σκοπό τη διατήρηση της χαμηλότερης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είχε αρχικά ανοίξει τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκλεισε τον Νοέμβριο, χωρίς σχεδόν κανένας αγρότης να το αντιληφθεί, ή να μπορέσει να πραγματοποιήσει εγγραφή. Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ ανακοίνωσε άλλη μια παράταση στην κατάθεση δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο.

Η πλατφόρμα… φάντασμα επανέρχεται δριμύτερη

Το θέμα της αδυναμίας υπαγωγής των αγροτών στην πλατφόρμα ΕΤΜΕΑΡ του ΔΑΠΕΕΠ είχε αναδείξει πρώτη (και, ίσως για αρκετό καιρό, μοναδική) η «ΥΧ». Όπως ενημέρωνε τότε με σειρά δημοσιευμάτων, ο εν λόγω Οργανισμός είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς όμως να γίνει επαρκής ενημέρωση στους δικαιούχους.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας είχε συμπέσει με μια περίοδο έντονης δραστηριότητας για πολλούς αγρότες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι λογιστές και φοροτεχνικοί, που υποτίθεται ότι είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξή της, δήλωναν στην πλειονότητά τους άγνοια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν από το σύνολο των 180.000 δυνητικών δικαιούχων του πρωτογενούς τομέα να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη ένταξη μόλις 2.000.

Όπως είχε γράψει εκείνη την περίοδο η «ΥΧ», η μη εγγραφή στην πλατφόρμα συνεπαγόταν πρόσθετες χρεώσεις για τη χρήση ρεύματος και, μάλιστα, τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, δηλαδή αναδρομικά.

Με απλά λόγια, οι επιβαρύνσεις για κάθε δικαιούχο ανά αγροτική παροχή υπολογίζονταν, βάσει νομοθετικού πλαισίου, σε χρέωση ανά Μεγαβατώρα στα 17 ευρώ, αντί για τα 9 ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό επιπρόσθετο κόστος, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις. Τελικά, όσοι δεν μπήκαν στην πλατφόρμα έχουν μια ακόμη, τελευταία ευκαιρία, ώστε να μην υποστούν τις επιπρόσθετες χρεώσεις, καθώς η επιβάρυνση δεν πέρασε στους λογαριασμούς τους.

Σημαντική λεπτομέρεια ότι η εν λόγω δυνατότητα ένταξης αφορά καταναλωτές, οι οποίοι είχαν ενεργή παροχή ως πελάτες χαμηλής ή μέσης τάσης, ή ήταν καταναλωτές αγροτικής χρήσης την 30/06/2014 και διατηρούν αδιαλείπτως ενεργή την παροχή τους μέχρι την ένταξή τους στην πλατφόρμα. Το άνοιγμα της πλατφόρμας αναμένεται εντός του μηνός. Έτσι, με παρέμβαση του ΥΠΕΝ και του υπουργού, Κώστα Σκρέκα, αποκαθίσταται μια αδικία για τους αγρότες.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, δίνεται νέα παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών στο αγροτικό τιμολόγιο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.