Αγροτικό συλλαλητήριο στις 28/11 από τους αγρότες της Λέσβου

Στα 70 λεπτά το γάλα

Αγροτικό συλλαλητήριο στις 28/11 από του αγρότες της Λέσβου
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Λέσβου με νέο συλλαλητήριο στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Οι αγρότες της Λέσβου την Τρίτη 20/11 σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στον Παπάδο, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου κατέληξαν στο γεγονός ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δίνουν λύσεις για το χαμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από το δάκο αλλά και των κτηνοτρόφων από τις πολύ χαμηλές των αγροτικών προϊόντων. Για τις μεν αποζημιώσεις για τη χαμένη ελαιοπαραγωγή από την δακοπροσβολή , δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις ενώ τα μέτρα για τους ελέγχους στη διαδρομή του γάλακτος δε θα ανεβάσουν τις τιμές τις οποίες φέτος ζητάνε οι έμποροι το γάλα .

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καραγιάννης «η τιμή εμπόρου για το πρόβειο γάλα φέτος είναι 70 λεπτά, τη στιγμή που πέρυσι πουλήσαμε από 80-87 και πριν από τρία χρόνια 96 λεπτά το λίτρο. Όσον αφορά την εισαγωγή φθηνού γάλακτος στο νησί, τη διαδικασία αυτή την έχουν νομιμοποιήσει στη ΕΕ , για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, πως λοιπόν θα προστατευτεί η τιμή του τοπικού γάλακτος; ».

Η τιμή δε για το γίδινο γάλα κατρακυλά πολύ περισσότερο από τα 44 λεπτά που πούλησαν πέρυσι οι αγρότες.

Μικρή ανακούφιση θα είναι η επιδότηση με τον κανόνα de minimis που απ΄ ότι φαίνεται η ενίσχυση που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου θα είναι 10 ευρώ το κεφάλι από 5 ήταν πέρυσι.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , σε συνάντηση που είχε με αγρότες στην Τρόπολη ανακοίνωσε ότι κατατίθεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα προδεσμεύονται τα χρήματα για τη δακοκτονία, με στόχο να ξεκινάει η διαδικασία τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου. Ο κύριος Καραγιάννης σχολίασε ότι η απόφαση αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση , αποτέλεσμα των αγώνων και των πιέσεων των αγροτών αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση κονδυλίων και πρόσληψη εξειδικευμένου και επαρκούς προσωπικού για να γίνεται σωστά η δακοκτονία σε ολόκληρο τον ελαιώνα.

Σήμερα θα συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει τον τόπο και τον τρόπο διοργάνωσης του συλλαλητηρίου.

Πηγή: ert.gr

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές