Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Βαδίζεις στην προκυμαία της Αίγινας, και σου αποκαλύπτεται ένας κόσμος μαγικός και γευστικός! Παρατηρείς τους εμπόρους που πουλάνε φιστίκια ψημένα, ωμά ή νωπά, γλυκά ή αλμυρά και δίχως δεύτερη σκέψη μπαίνεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις. Με μια γεύση πρωτόγνωρης τρικυμίας στα χείλη σου, αναρωτιέσαι, ποιο να ναι άραγε το μυστικό της γοητείας της Αίγινας; Ποιο φως οδήγησε εδώ τον Κώστα Βάρναλη, τον Νίκο Καζαντζάκη, την Λιλή Ιακωβίδου, τον Πέτρο Πικρό, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Χρήστο Καπράλο, τον Νίκο Νικολάου, τον Γιάννη Μόραλη και τόσους άλλους ανθρώπους της τέχνης; Εδώ, στην πατρίδα του Αιακού, και των φιστικιών… Που οι κάτοικοί της κατάφεραν να κάνουν τον καρπό τους τέχνη!

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Και ήρθε ο Σεπτέμβρης. Ο Άγιος Σεπτέμβρης για το νησί της Αίγινας. Γιατί πέρα από την συγκομιδή των φιστικιών, την αγαλλίαση και την αγωνία των αγροτών της για το εισόδημα και την σοδειά τους, είναι και ο μήνας της Μεγάλης Γιορτής. Μια γιορτή αφιερωμένη στο δέντρο της Φιστικιάς και τους πολύτιμους καρπούς της. Που φέτος, στις 15-18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται για 8η φορά η γιορτή Φιστικιού Αίγινας! Έμποροι, παραγωγοί, ιχθυέμποροι, κεραμίστες, ζωγράφοι, γλύπτες και μάγειροι απλώνουν την πραμάτεια τους και παρουσιάζουν τα έργα τους, σε διάφορα σημεία του νησιού. Ένας εντυπωσιακός αριθμός δημιουργικών ανθρώπων, που συμβάλουν στην ανάδειξη των ανεκμετάλλευτων κτιρίων της Αίγινας, η οποία, ας μην ξεχνάμε, φιλοξένησε κάποτε, την πρώτη κυβέρνηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Από τον Πύργο Μάρκελλου, το Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας, με τις εικαστικές εκθέσεις, τις παρουσιάσεις βιβλίων και το μεγάλο «Αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη», ως την ψαραγορά, όπου οι κεραμίστες της Αίγινας, εκθέτουν για 3η χρονιά τις δημιουργίες τους, η Αίγινα ζει τη γιορτή της. Στον παλιό κινηματογράφο του νησιού, ΑΝΕΣΙΣ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΝΟΣΤΟΣ» της Sandrine Dumas, με αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες που αναφέρονται στην Αίγινα. Η κα Άννα Ρόδη θα σας ξεναγήσει, στο Α’ Δημοτικό σχολείο Αίγινας και στην Ομορφοκκλησιά, και θα σας μυήσει στην παιδική ψυχαγωγία. Στο λιμάνι της Αίγινας θα αναβιώσουν τα «Υδροφόρια», ο αγώνας δρόμου που διοργάνωναν οι αρχαίοι Αιγινήτες, σε ανάμνηση της προσφοράς πόσιμου νερού στους Αργοναύτες. Στο Εϋνάρδειο, το πρώτο δημόσιο κτίριο που χτίστηκε στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης, «Επιφυλακή ΙΙ» Εικαστική Εγκατάσταση της Βένιας Δημητρακοπούλου.

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Νόστιμες Μέρες

Ταυτόχρονα εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με την καλλιέργεια της φιστικιάς, προσελκύουν το ενδιαφέρον των παραγωγών. Στο Λεούσιο Ίδρυμα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εν Αιγίνη φιστίκι: προβληματισμοί, προκλήσεις, προσδοκίες». Η εκδήλωση έχει στόχο, την παρουσίαση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την παραγωγή του φιστικιού και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, την παρουσίαση καινοτομιών στην καλλιέργεια, την παρουσίαση τεχνικών προώθησης, και την παρουσίαση της θρεπτικής αξίας του φιστικιού. Τον λόγο θα έχουν, καταξιωμένοι επιστήμονες όπως ο Γεωπόνος Φυτικής παραγωγής, Κωνσταντίνος Μίχος και ο Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, από την Gaia Επιχειρείν Α.Ε.. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν κεράσματα με φιστίκι που θα παρασκευασθούν από τους φιλοξενούμενους Αρχιμάγειρες. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι «Νόστιμες Μέρες», δηλαδή ο διαγωνισμός γεύσεων, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του γευσιγνώστη Δημήτρη Ποταμιάνου. (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 6936984435, κ. Σαΐνη, email: [email protected])

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Εμπορική έκθεση

Ωστόσο η καρδιά του Φεστιβάλ, χτυπά στην εμπορική έκθεση που έχει στηθεί, στο λιμάνι της Αίγινας. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία, οι παραγωγοί του νησιού να παρουσιάσουν με μεράκι και φαντασία τις λιχουδιές που παράγει ο τόπος τους. Περισσότεροι από 40 εκθέτες, αγρότες, έμποροι, βιοτέχνες, σύλλογοι και συνεταιρισμοί του νησιού διαθέτουν στο κοινό το γνήσιο φιστίκι Αιγίνης, τα παράγωγα και τις λιχουδιές του. Επίσης ο επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το μέλι και τα γαλακτομικά, παραδοσιακά χειροποίητα είδη και άλλα αγαθά.

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη

Και φυσικά, δεν θα μπορούσε το νησί των καλλιτεχνών, που κουβαλάει αιώνες ιστορίας και πολιτισμού στις πλάτες του, να μην τιμήσει τους δικούς του ανθρώπους, όπως ο Γιάννης Μόραλης.

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Να σημειώσουμε ότι ο σπουδαίος ζωγράφος ζούσε στο νησί, έξι μήνες τον χρόνο, κι εκεί εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα σημαντικό μέρος του έργου του.

Με αφορμή, τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του και στο πλαίσιο του «Έτους Γιάννη Μόραλη», που ανακήρυξε το 2016 το υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιείται στο νησί, η έκθεση «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη».

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου 2016. Η έκθεση λειτουργεί ταυτόχρονα, στο Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Την έκθεση εγκαινίασε ο ιστορικός κ. Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 8ης Γιορτής Φιστικιού, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση, η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Ένας αρχαίος ελαιώνας..

  • Οι πεζοπόροι θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ένα σημαντικό μέρος των παλιών μονοπατιών που οδηγούν σε ξεχασμένα ξωκλήσια, απόμερα μοναστήρια αλλά και στην κορφή του βουνού, έχουν καθαριστεί και σημανθεί.
  • Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Αρχαίο Ελαιώνα της Αίγινας. Είναι ένας τόπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με ελαιόδεντρα τετρακοσίων ετών! Δεν είναι τυχαίο, ότι εδώ έκανε τη περιβόητη φωτογράφιση ο γαλλικός οίκος Hermes.
  • Οπωσδήποτε να πάτε στη Μονή, το γειτονικό νησάκι της Αίγινας. Η πρόσβαση γίνεται από τη γραφική Πέρδικα με καραβάκι. Σε 15’ θα βρεθείτε στο μικρό παράδεισο, στον οποίο κατοικούν παγώνια και κρι κρι!

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…Αλιάδα με φιστίκι Αιγίνης

Σκορδαλιά με φιστίκι μου έχουν πει πως είχε πάντα στο τραπέζι του ο Νικολάου για τους αγαπημένους του φίλους- ο Μόραλης, βεβαίως, μεταξύ αυτών!

 

Υλικά:
3 κεφ. σκόρδο
8 μέτριες πατάτες
1 φλτζ. ψαρόζουμο (υποχρεωτικό, συνιστώ προσωπικά το ζουμί από χταπόδι και μικρά βραστόψαρα, με λίγες κλωστίτσες κρόκου Κοζάνης.)
1 φλιτζάνι λάδι ελιάς
4-6 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι κοπανισμένη ψίχα αποξηραμένου ανάλατου φιστικιού
αλατοπίπερο
Βράζουμε τις πατάτες ακαθάριστες κι αφού τις ξεφλουδίζουμε, ετοιμάζουμε έναν πρόχειρο πουρέ. Στο γουδί λιώνουμε τα σκόρδα και την ψίχα του φιστικιού με λαδάκι και λεμόνι. Και τέλος ενώνουμε τη σκορδάτη και φιστικάτη αλοιφή με τον πουρέ της πατάτας μας. Λίγο-λίγο ενώ εναλλάξ προσθέτουμε ψαρόζουμο και λάδι. Στολίζουμε με ψίχα φιστικιού. Αλατοπιπερώνουμε και καλή σας όρεξη!

Μια γκουρμέ γιορτή με 30.000 επισκέπτες!

Οι καλλιεργητές της φιστικιάς αποκτούν την αναγνώριση που τους αρμόζει

Το Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας, είναι το όνειρο μιας ομάδας ανθρώπων, που πίστεψαν ότι η φιστικιά, ο καρπός της και οι καλλιεργητές της μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν την αναγνώριση που τους αρμόζει για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Αίγινας.

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…

Ένας από αυτούς, είναι και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας (Κ.Ε.Δ.Α), κος Ιωάννης Ζορμπάς, με τον οποίο μιλήσαμε. Μας λέει: «Ο θεσμός έχει ξεκινήσει με την πρώτη διοργάνωση που έγινε, το 2009 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, κάθε Σεπτέμβρη.

Το φεστιβάλ ξεπερνάει τους 30.000 επισκέπτες μέσα στο τετραήμερο των εκδηλώσεων. Αλλά μην ξεχνάτε, ότι το φιστίκι της Αίγινας έχει πάρει πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π), και μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα καλλιέργειας, κατάφερε να γίνει γνωστό ως το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο.

Το φεστιβάλ έχει παράλληλους στόχους: αφενός στοχεύει στην προβολή του καρπού και των παράγωγων προϊόντων του. Και αφετέρου στοχεύει στην τουριστική προβολή του νησιού. Επίσης έρχονται αρκετοί έμποροι από ξένες χώρες στην έκθεση με τους παραγωγούς με σκοπό να κλείσουν κάποια συμφωνία.

Η γιορτή φιστικιού έχει μια διεθνή εμβέλεια και λειτουργεί θετικά ως προς την εξωστρέφεια ολόκληρου του νησιού. Εμείς προσκαλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί το νησί μας, για να περάσει όμορφα, να τον φιλοξενήσουμε, να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα, να γνωρίσει την γαστρονομία και την κουλτούρα του τόπου και να απολαύσει τα πολιτιστικά μας δρώμενα. Γιατί αναμφισβήτητα είναι μια πολύ καλή αφορμή, να επισκεφθείτε το νησί μας και να περάσετε ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο. Σας περιμένουμε, να το γιορτάσουμε όλοι μαζί!».

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι, η Κ.Ε.Δ.Α είναι το νομικό πρόσωπο του Δήμου που είναι υπεύθυνη για όλες τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα που γίνονται στο νησί. Και να τονίσουμε ότι συν διοργανωτής στην προσπάθεια αυτή, είναι η Περιφέρεια Αττικής.

Αίγινα: Όπου η τέχνη γεννάει καρπούς, οι καρποί γίνονται τέχνη…