Αισθητήρες μπορούν πλέον να αντικαταστήσουν τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες τροφίμων

Να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων επιχειρούν επιστήμονες στη Βρετανία μέσω της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου δημιούργησαν πρωτότυπους αισθητήρες που ανιχνεύουν την καταλληλότητα των τροφίμων προς βρώση, ως μια εναλλακτική λύση στις αναγραφόμενες ημερομηνίες λήξης.

Οι αισθητήρες που έχουν κατασκευαστεί με βάση το χαρτί, μπορούν, μέσω του σχετικού barcode, να διαβαστούν με έξυπνα κινητά, αποδεικνύοντας αν τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν. Ο Δρ. Firat Godertold, μέλος της επιστημονικής ομάδας, αναφέρει ότι οι αισθητήρες λειτουργούν μέσω της υγρασίας και για αυτό επικεντρώνονται στις συσκευασίες τροφίμων. Όταν υπάρχει κάποιο αέριο αλλοίωσης αλληλεπιδρά με το νερό, ώστε να εξάγει το συμπέρασμα αν το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί.

Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να μειωθούν τα απόβλητα τροφίμων στο στάδιο της πώλησης, καθώς περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται στην Ευρώπη ετησίως, με κόστος περίπου 143 δισ. ευρώ.

Οι αισθητήρες που έχουν κατασκευαστεί με βάση το χαρτί, μπορούν, μέσω του σχετικού barcode, να διαβαστούν με έξυπνα κινητά, αποδεικνύοντας αν τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν

Εφαρμογές κινητού

Οι αισθητήρες αυτοί, όμως, δεν είναι η μόνη λύση, καθώς καινοτόμες εφαρμογές κινητού συνδέουν τους καταναλωτές με εστιατόρια και επιχειρήσεις, με σκοπό τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Εφαρμογές κινητού όπως το «Too Good To Go» και το «Olio» συνδέουν εστιατόρια, μαγαζιά και καφέ στα οποία περισσεύει φαγητό, με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να τα αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή.

Ελληνικό παράδειγμα

Τέτοια εφαρμογή υπάρχει και στην Ελλάδα, με το όνομα Foodity. Πρώτες ύλες και μαγειρεμένο φαγητό από ξενοδοχεία και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, τα οποία θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μετατρέπονται σε ένα γεύμα για οποιονδήποτε το επιθυμεί σε πολύ χαμηλό κόστος. Μια διαδικασία απλή και όμως ικανή να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό γεύματα υψηλής γαστρονομίας.

Foodity

Η ομάδα της Sustainable Food Movement in Greece, για να μπορέσει να κάνει πράξη τα παραπάνω, «έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή με το όνομα Foodity, μέσω της οποίας παρακινεί ιδιοκτήτες εστιατορίων να αξιοποιήσουν την πλεονάζουσα τροφή την οποία θα πετούσαν, δημιουργώντας πιάτα, τα οποία μπορεί να αναζητήσει κάθε καταναλωτής. Μέσω της εφαρμογής, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε κοντινή απόσταση από την κατοικία τους ή τη δουλειά τους τα διαθέσιμα πιάτα, τα οποία μπορούν να παραλάβουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και εντός 30 λεπτών από την ώρα παραγγελίας», αναφέρει στην «ΥΧ» η Ευαγγελία Βοριά, co-founder της νεοφυούς επιχείρησης.