Αισθητός στη Ρόδο ο ισχυρός σεισμός της Τουρκίας

Στη Ν.Δ. Τουρκία ήταν το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 8.34 και έγινε αισθητός στη Ρόδο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών και σημειώθηκε στην επαρχία Ντενιζλί στη δυτική Τουρκία, ανακοίνωσε η τουρκική σεισμολογική υπηρεσία. O καθηγητής γεωλογίας-φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε πως κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πως δεν συντρέχει κάποια ανησυχία για τον ελληνικό χώρο.

Λίγο νωρίτερα το ευρωπαϊκό κέντρο EMSC είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Τουρκία ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών. Σύμφωνα με το EMSC, το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 8 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ατσιπαγιάμ.

Τόσο το ευρωπαικό κέντρο αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανακοίνωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα,παρά μόνο ρωγμές σε κτήρια, ενώ σημειώθηκαν άλλοι δυο μετασεισμοί 4,3 και 4,9 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής γεωλογίας-φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι το σεισμικό γεγονός σημειώθηκε σε περιοχή με έντονη σεισμικότητα που δημιουργείται από ρήγματα ιδιαίτερου χαρακτήρα, που θυμίζει κάτι ανάμεσα στο ρήγμα της Ανατολίας που έχει οριζόντια ολίσθηση και τα ρήγματα στην περιοχή της Ρόδου που έχουν ανάστροφη διαδικασία.

Πηγή: ert.gr