Δημήτρης Καπνιάς: Έτοιμο για τις αιτήσεις ενίσχυσης το δίκτυο των ΚΕΑ

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης ξεκίνησε, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 16η Μαΐου.

Έτοιμο για τις αιτήσεις ενίσχυσης το δίκτυο των ΚΕΑ

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ως τον καθ’ ύλη αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα Συντονισμού, για να δώσει το στίγμα της φετινής χρονιάς. Ο διευθυντής έργου της εταιρείας, Δημήτρης Καπνιάς, απαντάει σε όλα τα ερωτήματά μας και εξηγεί με σαφήνεια τι οφείλουμε να προσέξουμε και τι να περιμένουμε.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε. Είναι έτοιμο το σύστημα υποστήριξης του έργου να ανταποκριθεί, και μάλιστα σε τόσο περιορισμένο χρόνο;

Ξεκινήσατε με την πιο δύσκολη ερώτηση, θα είμαι όμως όσο πιο σαφής και συγκεκριμένος μπορώ σε αυτή τη χρονική στιγμή. Υπάρχουν κάποια σημαντικά θέματα που μας ανησυχούν, αλλά και δεκάδες ειδικότερα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν και να διευθετηθούν.

Οι παραγωγοί σύντομα θα διαπιστώσουν τη διαφορά και θα γίνει σαφές ότι στα ΚΕΑ μας θα βρίσκουν ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αγροτική τους δραστηριότητα

Ποια είναι τα σημαντικά θέματα που αναφέρετε;

Ξέρετε, έχω κουραστεί να διατυμπανίζω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το έργο του ΟΣΔΕ είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και απαιτητικό τόσο από πλευράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, αλλά κυρίως από πλευράς συντονισμού, συνεργασίας και διαχείρισης όλων των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας, των υπηρεσιακών παραγόντων, των φορέων και των παραγωγών.

Οι όποιες δυσλειτουργίες σε κάποιον από τους παραπάνω εμπλεκόμενους παράγοντες, διαταράσσουν την ισορροπία του έργου και ενεργοποιούν φαινόμενα ντόμινο, σωρεύοντας προβλήματα σε όλες τις κατευθύνσεις.

Η εκτίμησή μου, λοιπόν, είναι ότι φέτος το έργο ξεκινά «εκτός ισορροπίας», πολύ καθυστερημένα και με πολλά σημαντικά τεχνικά ζητήματα άλυτα, με τους παραγωγούς απλήρωτους και δύσπιστους, με παλαιούς φορείς ανάστατους από τις αλλαγές στο πλαίσιο πιστοποίησης και νέους με παντελή «άγνοια κινδύνου» για το έργο.

Όλα αυτά μάλλον θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε…

Έτοιμο για τις αιτήσεις ενίσχυσης το δίκτυο των ΚΕΑ
Δημήτρης Καπνιάς:
Διευθυντής έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – Πιστοποιημένου Φορέα Συντονισμού ΟΣΔΕ

Κοιτάξτε, για να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις πρέπει να σας πω ότι όσοι έχουν εμπειρία με το ΟΣΔΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι καμία χρονιά δεν ξεκινήσαμε χωρίς προβλήματα. Όλα αυτά που σας ανέφερα έχουν γίνει λίγο πολύ τμήμα της δουλειάς μας και έχουμε μάθει να προχωρούμε και να βρίσκουμε λύσεις στην πορεία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ως Φορέας Συντονισμού του έργου δεν θα εργαζόμαστε και δεν θα πιέζουμε πάντα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των προϋποθέσεων εκτέλεσής του.

Φέτος, για παράδειγμα, και με απόλυτα δική μας πρωτοβουλία, προχωρήσαμε σε νέες σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή, προσπαθώντας να καλύψουμε όσο γίνεται καλύτερα πιθανές αυξήσεις στους φόρτους του πληροφοριακού συστήματος λόγω της πιστοποίησης μεγάλου αριθμού νέων φορέων.

Ταυτόχρονα, το δίκτυο των εκατό, σχεδόν, πιστοποιημένων συνεργατών μας συνεταιρισμών-ΚΕΑ σε όλη τη χώρα, είναι σε ετοιμότητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς η έναρξη αναμενόταν εβδομάδες τώρα. Εκμεταλλευτήκαμε, λοιπόν, το διάστημα αναμονής για να προετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα, κάνοντας εκπαιδεύσεις και τεχνικές συναντήσεις, εκσυγχρονίζοντας περαιτέρω τους χώρους και τον εξοπλισμό των ΚΕΑ μας.

Aφελής η σκέψη ότι όποιος έχει έναν υπολογιστή και ένα γραφείο, είναι σε θέση να υποβάλλει αιτήσεις ενίσχυσης

Εμφανίζεστε επιφυλακτικός, για να μην πω αρνητικός, απέναντι στους νέους φορείς Α΄ βαθμού. Κάποιος θα σκεφτόταν ότι σας φοβίζει ο ανταγωνισμός.

Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, δεν υπάρχει κανενός είδους φοβία απέναντι στον ανταγωνισμό, αντίθετα μάλιστα μάλλον μας βοηθά να βελτιώνουμε όλο και περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να εδραιώνουμε τη βαθιά και μακρόχρονη σχέση των συνεργατών μας συνεταιρισμών με τους παραγωγούς, οι οποίοι σε ποσοστό 80% συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται, παρά την αθρόα πιστοποίηση φορέων.

Δεν γίνεται, όμως, στο όνομα του όποιου ανταγωνισμού να μεταβάλλονται συνεχώς οι συνθήκες πιστοποίησης και λειτουργίας των φορέων και να υποβαθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκτέλεσης του έργου. Αυτό είναι που μας ανησυχεί και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η σκέψη ότι όποιος έχει έναν υπολογιστή και ένα γραφείο, είναι σε θέση να υποβάλλει αιτήσεις ενίσχυσης μπορεί να είναι απλώς αφελής για όποιον την έχει, αλλά δυστυχώς είναι εξόχως επικίνδυνη για τις επιδοτήσεις των παραγωγών.

Έτοιμο για τις αιτήσεις ενίσχυσης το δίκτυο των ΚΕΑ
Ως Φορέας Συντονισμού του έργου θα εργαζόμαστε και θα πιέζουμε πάντα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των προϋποθέσεων εκτέλεσής του.

Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν

Δεν είπατε τίποτα για τον χρόνο που απομένει. Είναι αρκετός;

Λόγω του υπολογισμού της αξίας των νέων δικαιωμάτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστέρησε πολύ την έναρξη των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε ένα μήνα έως τη λήξη της εμπρόθεσμης υποβολής. Και αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο για τη χώρα μας, μάλλον το αντίθετο, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται να έχουμε και άλλες χώρες με καθυστερήσεις και αυτό φαίνεται να οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παράταση της προθεσμίας κατά ένα μήνα, όπως και πέρυσι.

Όπως και να έχει πάντως, ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν εγκαίρως στον φορέα της επιλογής τους για να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής. Εμείς, από την πλευρά μας, είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συμπτύξουμε το διάστημα υποβολής όσο γίνεται περισσότερο.

Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του συστήματος δεν προέβλεπε τόσο μεγάλο αριθμό φορέων και, παρά τις δικές μας προσπάθειες αναβάθμισής του, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να εκτιμήσει την αύξηση των χρηστών και άρα του φόρτου κατά τις ώρες αιχμής.

Δεν γίνεται στο όνομα του όποιου ανταγωνισμού να μεταβάλλονται συνεχώς οι συνθήκες πιστοποίησης και λειτουργίας των φορέων και να υποβαθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκτέλεσης του έργου

Με τις προσφορές μας, μηδενίζουμε το κόστος υποβολής της αίτησης

Θα ήθελα να εξηγήσετε τη λογική των συμφωνιών που ανακοινώσατε πρόσφατα και πως τις συνδέετε με το ΟΣΔΕ;

Σας το είπα και νωρίτερα ότι κινούμαστε διαρκώς στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών μας, ταυτόχρονα με τη μείωση του κόστους. Τη φετινή χρονιά, προχωρήσαμε στην υλοποίηση σειράς δράσεων σε τεχνολογικό, λειτουργικό και εμπορικό επίπεδο.

Στον εμπορικό τομέα, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από την ίδια τη φύση των συμφωνιών μας, πρόθεσή μας δεν ήταν ούτε να «δελεάσουμε» τους παραγωγούς με προσφορές καταναλωτικών προϊόντων, ούτε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνητές ανάγκες, στις οποίες θα προσφέραμε έκπτωση. Αντίθετα, η στόχευσή μας εστίασε αποκλειστικά στην εξασφάλιση ελαφρύνσεων των αγροτικών οικογενειών και εκμεταλλεύσεων σε τομείς παραγωγικούς και πρώτης ανάγκης, όπως το τηλέφωνο, η ενέργεια και οι ασφαλιστικές καλύψεις και οι μειώσεις στο κόστος κατάθεσης φακέλων στο πλαίσιο του νέου ΠΑΑ.

Με αυτό τον τρόπο, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν σημαντικές ελαφρύνσεις στα κόστη βασικών εξόδων τους, ενεργοποιώντας όλες ή κάποιες από τις προσφορές, όποια στιγμή αυτοί επιλέξουν μέσα στο 2016. Επιπλέον αυτών, βέβαια, υπάρχουν και τα εκπτωτικά κουπόνια που προσφέρουμε μέσω της εφημερίδας σας.

Είναι απόλυτα ακριβές να τονίσω στους αναγνώστες σας ότι με τις προσφορές μας αυτές μηδενίζουμε το κόστος υποβολής της αίτησης για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών, και είμαστε πραγματικά περήφανοι γι’ αυτό.

Εκτός των εμπορικών συμφωνιών, όμως, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών μας συστημάτων με την ανάπτυξη εφαρμογών που θα βοηθήσουν τα ΚΕΑ μας στην καλύτερη, ταχύτερη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των παραγωγών. Οι παραγωγοί σύντομα θα διαπιστώσουν τη διαφορά και θα γίνει σαφές ότι στα ΚΕΑ μας θα βρίσκουν ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αγροτική τους δραστηριότητα.

Μία τελευταία προτροπή για τους παραγωγούς;

Τετριμμένο αλλά απαραίτητο: Να μην αμελήσουν να επικοινωνήσουν με τον φορέα τους, να ζητήσουν και να δουν τα οριστικά τους δικαιώματα και να ξεκινήσουν τη νέα τους δήλωση.