Αιτωλοακαρνανία: Κρίσιμο πρόβλημα για τη χοιροτροφία η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά συγκαταλέγεται στις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας στον τομέα της χοιροτροφίας, με σημαντική συμβολή στην εθνική κτηνοτροφική παραγωγή. Ωστόσο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που καταγράφεται σε δραματικό βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το μέλλον του κλάδου. Παρά τις καλές αποδοχές και τις αυξανόμενες ανάγκες σε προσωπικό, η αδυναμία εξεύρεσης εργατών συνεχίζει να προκαλεί εύλογη ανησυχία.
Με αφορμή πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στο Αγρίνιο για την παρουσίαση δύο νέων προγραμμάτων της ΚΑΠ για την ευζωία και τη βιοασφάλεια των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Χρήστου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ», σε πέντε χρόνια οι χοιροτροφικές μονάδες θα αναγκαστούν να κλείσουν, μη διαθέτοντας τα κατάλληλα εργατικά χέρια. «Δεν βρίσκουμε άτομα να έρθουν να δουλέψουν. Ούτε αλλοδαπούς. Η πρώτη γενιά Αλβανών, που ήρθε στη χώρα μας και δούλεψε σκληρά, πλέον έχει βγει στη σύνταξη. Μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν το ξεχνάμε αυτό. Όμως, τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα παιδιά τους δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν τη δουλειά», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, ο κ. Χρήστου τονίζει πως δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στον κλάδο, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες από παλιά, με τις μονάδες να έχουν, πλέον, εκσυγχρονιστεί. «Επιπλέον, και μισθολογικά η κατάσταση είναι καλή. Ο μικρότερος μισθός που δίνουμε είναι 1.200 ευρώ καθαρά. Και πάλι, δυστυχώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει με νόημα.
Την ίδια ώρα, η διαδικασία για μετάκληση εργατών από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις των αιτήσεων. «Η αγωνία για το μέλλον του κλάδου είναι μεγάλη και ο μόνος τρόπος που θα μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να αναδειχθεί σε κεντρικό επίπεδο. Έχουν ενημερωθεί οι πάντες για αυτό το θέμα. Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση των μετακλήσεων αλλοδαπών εργαζομένων», καταλήγει ο πρόεδρος των χοιροτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας.