Αιχμές για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία εκφράζουν οι παραγωγοί

Ερωτήματα για το αν τα αεροπλάνα… σηκώθηκαν έγκαιρα και εφάρμοσαν σωστά το πρόγραμμα

Θύματα του καιρού και συγκεκριμένα των σφοδρών ανοιξιάτικων χαλαζοπτώσεων έπεσαν και φέτος οι αγρότες πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι εκφράζουν μέσω της ΥΧ την ανησυχία τους και απευθύνουν έκκληση για ένταση των πτήσεων που γίνονται στα πλαίσια του εθνικού προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Επιπλέον, όσον αφορά την περίπτωση της χαλαζόπτωσης την Τρίτη του Πάσχα (3/5) σε Ημαθία και Πέλλα, συνεταιριστές εκφράζουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το τα αεροπλάνα… σηκώθηκαν έγκαιρα και εφάρμοσαν σωστά το πρόγραμμα.  

Ειδικότερα, ο Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος του ΑΣ Venus και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας μας τονίζει: «η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρή και έπληξε την περιοχή το μεσημέρι της Τρίτης (3/5). Κατά πόσο όμως τα αεροπλάνα (σ.σ. που εκτελούν το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ) σηκώθηκαν έγκαιρα, κατά πόσο έκαναν ορθή διαχείριση των πτήσεων αλλά και ορθή προσβολή των χαλαζοφόρων νεφών πρέπει να εξεταστεί. Το σύστημα της αντιχαλαζικής προστασίας με ιωδιούχο άργυρο είναι αποτελεσματικό. Πρέπει όμως να την χρησιμοποιήσεις σωστά και έγκαιρα για να έχεις αποτέλεσμα».

Και πρόσθεσε: «η εταιρεία λοιπόν που έχει αναλάβει το έργο οφείλει να μας απαντήσει αν τα αεροπλάνα της ήταν σε ετοιμότητα και κατά πόσο υπήρχε όλο το σχετικό υλικό προσβολής των χαλαζοφόρων νεφών (δηλαδή οι ρουκέτες του ιωδιούχου αργύρου). Πρέπει να διερευνηθούν όλα αφού οι ζημιές είναι σημαντικές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Venus Growers, Αντώνης Μαρκοβίτης συμπληρώνει: «Δεν είναι δυνατών να υπάρχει αντιχαλαζική προστασία και να σημειώνονται τέτοιας έκτασης ζημιές».

Αιχμές για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία εκφράζουν οι παραγωγοί
Πάνω από 30.000 στρέμματα με φρούτα και άλλες καλλιέργειες επλήγησαν

Για τα θέμα η ΥΧ απευθύνθηκε και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «Η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη και βεβαίως ακολουθήθηκε και αυτήν τη φορά. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν μπορεί να καθοριστεί μόνο από το αν θα πέσει χαλάζι αλλά και από το πόσο χαλάζι θα πέσει. Αν δεν ήταν τα αεροπλάνα μπορεί το χαλάζι να ήταν σε μέγεθος αυγού και όχι το ψιλό που έπεσε. Οι ζημιές θα καθοριστούν μετά τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ». Απαντώντας σε ερώτησή μας αν το προσωπικό των εκτιμητών του ΕΛΓΑ επαρκεί, ο κ. Κουρεμπές ανέφερε στην ΥΧ: «το προσωπικό με τις νέες συμβάσεις είναι επαρκές και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μάλιστα αναμένονται και νέες μέχρι τον Ιούνιο με 7μηνες συμβάσεις».

Να σημειωθεί ότι το χαλάζι που έπεσε κατά μήκος της Εγνατίας Οδού από το Πλατύ Ημαθίας μέχρι και την Νάουσα (με επίκεντρο τα Καβάσιλα Ημαθίας), είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν εκτάσεις άνω των 30.000 στρεμμάτων με φρούτα και άλλες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας το χαλάζι είχε μέγεθος φουντουκιού και έπληξε περισσότερα από 10.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο, 5.000 στρέμματα με μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα και περίπου 20.000 στρέμματα με καλαμπόκι, βαμβάκι και τεύτλα. Ζημιές από χαλαζόπτωση την ίδια ημέρα είχαμε και στην Καβάλα αλλά και στη Δράμα. Εκεί επλήγησαν κυρίως αμπέλια, ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα. Επίσης χαλαζόπτωση σημειώθηκε στις περιοχές της Ξάνθης, του Έβρου και της Λέσβου.

Τρίπολη

Μεγάλες ζημιές από παγετό τις προηγούμες ημέρες(Μ. Τετάρτη) σημειώθηκε στο οροπέδιο της Μαντινείας στην Τρίπολη. Ο παγετός έπληξε τα αμπέλια που βρίσκονται στη βλάστηση, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργιες(μήλα, αχλάδια, κεράσια). Ο παγετός της Μ. Τετάρτης είναι ο δεύτερος που σημειώθηκε στην περιοχή σε διάστημα ενός μήνα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες.

Χρήστος Διαμαντόπουλος