Aκατάλληλα χαρακτηρίζει η ΠΟΓΕΔΥ το σύνολο των κτιρίων της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ

Aκατάλληλα χαρακτηρίζει η ΠΟΓΕΔΥ το σύνολο των κτιρίων της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ
-Διαφήμιση-

«Το σύνολο των κτιρίων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. μπορούν να χαρακτηριστούν ως ακατάλληλα, όχι μόνο από άποψης σεβασμού του έργου που παράγεται αλλά και καθαρά από άποψης υγιεινής και ασφάλειας». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελληνία Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπάλληλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρεται πως: 

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε πρωτοβουλία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του Υπ.Α.Α.Τ. σχετικά με την σύσταση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους του Υπουργείου.

Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή και επειδή έχουμε κατ’ επανάληψη γίνει αποδέκτες καταγγελιών Γεωτεχνικών για τις συνθήκες εργασίας στο Υπ.Α.Α.Τ. πρέπει να καταγγείλουμε τα παρακάτω:

  • Το σύνολο των κτιρίων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. μπορούν να χαρακτηριστούν ως ακατάλληλα, όχι μόνο από άποψης σεβασμού του έργου που παράγεται αλλά και καθαρά από άποψης υγιεινής και ασφάλειας. Χώροι οι οποίοι παραμένουν άβαφτοι επί σειρά ετών, κτίρια στα οποία συγκατοικούν περιστέρια, έλλειψη εργονομικών αντικειμένων γραφείου, επικίνδυνα μάρμαρα, στοίβαξη εργαζομένων σε λίγα τετραγωνικά, είναι μερικά μόνο από τα παρατράγουδα που μπορούν να αναφερθούν. Ακόμη και οι περιβάλλοντες χώροι σε κάποια κτίρια όπως αυτό της οδού Μενάνδρου αποτελούν εστίες μόλυνσης, τρωκτικών αλλά και επικινδυνότητας από ετοιμόρροπες κατασκευές, χωρίς να γίνεται προς τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης καμία κεντρική παρέμβαση για την βελτίωση της κατάστασης κατά την προσέλευση και αποχώρηση των Συναδέλφων.
  • Σε ότι αφορά στα κτίρια των περιφερειακών υπηρεσιών αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ το Υπουργείο μοίραζε επί σειρά ετών ακίνητα σε φορείς και αυτοδιοίκηση, δεν φρόντισε για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν σε παλιές αποθήκες σιτηρών και λοιπών αγροτικών προϊόντων, μακριά από αστικά κέντρα και από σημεία εύκολα προσβάσιμα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η περίπτωση του Υπ.Α.Α.Τ. πρέπει να αποτελεί μοναδικό παράδειγμα Υπουργείου όπου η διαχείριση μέρους της ακίνητης περιουσίας έχει παραδοθεί στις αιρετές Περιφέρειες.
  • Αποτέλεσμα των παραπάνω παραδόξων είναι ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις εργαζόμενοι περιφερειακών υπηρεσιών στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο όπως στην χαρακτηριστικότατη περίπτωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων Πρέβεζας όπου σε ένα δυάρι πρώτου ορόφου πολυκατοικίας καλούνται να εργαστούν πέντε Γεωτεχνικοί και λοιποί εργαζόμενοι κάτω από συνθήκες που μόνο δημόσια υπηρεσία δεν θυμίζουν και προφανώς καμία σχέση με εργατική νομοθεσία δεν διασφαλίζουν. Ειδικά για την περίπτωση αυτή καλούμε τον Γεν. Γραμματέα του Υπ.Α.Α.Τ. να προβεί άμεσα σε ενέργειες αλλαγής στέγης της υπηρεσίας του Τ.Α.Α.Ε. Πρέβεζας διαφορετικά η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα σε καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές.

Κατόπιν όλων των παραπάνω καλούμε τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να ξεκαθαρίσουν αν και πότε:

  • Προβλέπεται μετακίνηση των κεντρικών υπηρεσιών σε κατάλληλα κτίρια που θα διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή εκτέλεση του έργου των Συναδέλφων μας.
  • Τι θα γίνει άμεσα για την βελτίωση των υπαρχόντων συνθηκών εργασίας (βάψιμο, κεντρική θέρμανση, εξεύρεση νέων χώρων για την αποσυμφόρηση των εργαζομένων, ενημέρωση Δήμου Αθηναίων για ετοιμόρροπα κτίρια).
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός για αξιοπρεπή στέγαση των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου σε σημεία τα οποία θα είναι προσβάσιμα από το κοινό και αν το Υπουργείο γνωρίζει τα προβλήματα και σκοπεύει να δώσει λύσεις.
  • Αν πρόκειται να προχωρήσει προμήθεια εργονομικών αντικειμένων γραφείου για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, η ΠΟΓΕΔΥ ζητά συνάντηση με τους αρμοδίους για να τεθούν επί τάπητος όλα τα παραπάνω, διαφορετικά θα πρέπει να αναδείξει το θέμα περαιτέρω”.

-Διαφήμιση-