Ακόμα έναν μήνα με αύξηση του κόστους παραγωγής κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Η αύξηση του κόστους της πλειονότητας των αγροτικών εισροών, με κυριότερη αυτή των ζωοτροφών, αποτυπώνεται στο μηνιαίο Δελτίο Τύπου Εκροών – Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για ακόμη έναν μήνα. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, «ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Φεβρουαρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Φεβρουαρίου 2020 με τον Φεβρουάριο 2019.

Αυτό οφείλεται, κατά την υπηρεσία, στην αύξηση κατά 1% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφών. Επιπλέον, ανατρέχοντας στον σχετικό πίνακα με τις ετήσιες συγκρίσεις τιμών εισροών που έχει καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2021 η αύξηση στις ζωοτροφές φτάνει σχεδόν το 5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, από 97,3 σε 102 (σ.σ. έτος βάσης το 2015).

Αυξήσεις, όμως, παρατηρούνται επίσης στην πλειονότητα των δεικτών τιμών των προϊόντων: στα κτηνιατρικά φάρμακα (η 2η σε αύξηση κόστους κατηγορία προϊόντος, με αύξηση 1,5%) και στα γεωργικά φάρμακα (η 3η σε αύξηση κόστους κατηγορία προϊόντος, +0,6%). Θετική μεταβολή υπάρχει μόνο στην κατηγορία «ενέργεια και λιπαντικά» όπου παρατηρείται μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα «εκρηκτικό» μείγμα κόστους που πιέζει τους παραγωγούς από τα τέλη του 2020 και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην αγορά λόγω της πανδημίας χρήζει εξέτασης και μέριμνας από την πολιτεία.