Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δοκίμασαν την ετοιμότητα των κρατών-μελών της ΕΕ

Από τις επιθετικές δράσεις στη Γαλλία στην αδράνεια της Ιταλίας

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την ξηρασία να έχει πλήξει και φέτος την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή, οδηγούν αφενός στη λήψη έκτακτων μέτρων από την Κομισιόν, αφετέρου όμως δοκίμασαν τα αντανακλαστικά και των κρατών-μελών.

Στη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία εμπόδισαν την ανάπτυξη των χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ επηρέασαν αρνητικά και την καλλιέργεια του αραβοσίτου, γεγονός που μείωσε την παραγωγή ζωοτροφών και οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων, που σημειωτέον ήταν ήδη μικρά εξαιτίας της περσινής κακής χρονιάς. Η γαλλική κυβέρνηση, εκτός του ότι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλοντας αίτημα για αυξημένη προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων και λοιπών μέτρων, προχώρησε και σε «επιθετικές» δράσεις με στόχο τη μείωση της σπατάλης του νερού, τον περιορισμό των μετακινήσεων των εκτρεφομένων ζώων και επετράπη η κοπή γης που βρίσκεται υπό αγρανάπαυση, ενώ στην πορεία –και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής– αποφασίστηκε προσωρινή παρέκκλιση από τη διαφοροποίηση καλλιεργειών και τους οικολογικούς κανόνες.

Στη Γερμανία, με τα κύματα ζέστης να έχουν επηρεάσει μεταξύ άλλων σημαντικά τον γαλακτοκομικό τομέα, ορισμένα ομόσπονδα κράτη έδωσαν το πράσινο φως για παρεκκλίσεις, με στόχο να είναι δυνατή η βόσκηση ζώων και σε αρόσιμες εκτάσεις.

Στην Ολλανδία, οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στα ανατολικά και νότια της χώρας, κυρίως σε μήλα και άνθη, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί η ποιότητα των λαχανικών. Όσο για την τιμή των ζωοτροφών, αυτή διπλασιάστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Οι ολλανδικές αρχές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Αποφασίστηκε η προώθηση των οπωροκηπευτικών «κατώτερης ποιότητας» με εκστρατείες ενημέρωσης κατά της σπατάλης τροφίμων, δόθηκε παράταση στην περίοδο λίπανσης ενώ, μεταξύ άλλων, το αρμόδιο υπουργείο εστιάζει στη διαχείριση κινδύνων και, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, καταρτίζουν ένα σχέδιο δράσης, προκειμένου να καταστεί η γεωργία πιο ανθεκτική στην Κλιματική Αλλαγή από το 2030.

Αντίθετα, στη γειτονική Ιταλία, όπου εκτιμάται ότι η παραγωγή μελιού φέτος θα είναι μειωμένη κατά 50%, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει οπωροφόρα δέντρα, θερμοκήπια και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι αρχές δεν προέβησαν στη λήψη επιθετικών δράσεων.