Αξιολόγηση και αναδιάρθρωση ποικιλιών μαρουλιού για την εκπαίδευση μελλοντικών αγροτών

Με την αναδιάρθρωση των ποικιλιών να είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του αγροτικού τομέα για τη βελτίωση των αποδόσεων των προϊόντων και την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους στις μεταβολές του καιρού και στις ασθένειες, ποικιλίες μαρουλιού από τη Μεσόγειο μέχρι τη Σκανδιναβία, που μέχρι πριν από λίγο διάστημα βρίσκονταν σε αποθετήρια σπόρων, δοκιμάζονται σε συνθήκες πραγματικής βιολογικής καλλιέργειας.

Σκοπός είναι η αξιολόγησή τους και η μετέπειτα εμπορική τους διάθεση, μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αξιολόγησης για το μαρούλι (EVA-Lettuce). Στο δίκτυο αξιολόγησης συμμετέχουν τράπεζες σπόρων, σποροπαραγωγικές εταιρείες, αλλά και κέντρα γνώσης, με τον ρόλο τους να είναι βασικός για τη μετάδοση των εξαχθέντων αποτελεσμάτων στους εκπαιδευόμενους εν δυνάμει αγρότες.

Ένα από αυτά τα κέντρα γνώσης είναι και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας συνεργάζονται το Perrotis College, το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων και το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος.

«Η συγκεκριμένη προσπάθεια σχετίζεται με την αξιολόγηση 181 ποικιλιών μαρουλιού, κατά την οποία εμείς θα αξιολογήσουμε την απόδοσή τους, με σκοπό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν σε κάθε περιοχή που εξετάζεται και ποιες παρουσιάζουν προβλήματα, έτσι ώστε αυτές με τα καλύτερα χαρακτηριστικά να οδηγηθούν σε εμπορική διάθεση.

Η αξιολόγηση των ποικιλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι ποικιλίες που αναπτύσσονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή εποχή δεν σημαίνει ότι θα είναι καλές και αύριο, αφενός γιατί αλλάζουν οι προτιμήσεις των καταναλωτών, αφετέρου γιατί αλλάζουν και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Επομένως, οι σπουδαστές μας θα έχουν πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες και θα δουν στην πράξη πώς συμπεριφέρεται κάθε ποικιλία, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και αν ευδοκιμεί», εξηγεί στην «ΥΧ» ο project leader του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, Δρ. Ηλίας Κάλφας.

Επιλογή των πιο αξιόλογων ποικιλιών

Από την πλευρά του, το Perrotis College είναι αρμόδιο για τον επιστημονικό συντονισμό του προγράμματος EVA-Lettuce. Με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή του Tμήματος Αειφορικής Γεωργίας και Διαχείρισης, Δρ. Χρήστο Βασιλικιώτη, έχει αναλάβει τον πειραματικό σχεδιασμό του προγράμματος αξιολόγησης, τη σπορά των 181 ποικιλιών για την παραγωγή σπορόφυτων, τη φωτογράφιση των σπόρων και των παραγόμενων σπορόφυτων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, τη μεταφύτευση των σπορόφυτων και τη συλλογή και την ανάλυση δειγμάτων εδάφους.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», «από τις 181 ποικιλίες, θα επιλεγούν οι 50 που είναι οι πιο σταθερές και έχουν καλά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να αξιολογηθούν περισσότερο. Έχουμε φοιτητές που πραγματοποιούν την πτυχιακή τους εργασία στη συγκεκριμένη πρακτική, εξετάζοντας τις διαδικασίες και μαθαίνοντας μέσα από αυτές».

Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, μαθητές και σπουδαστές θα εκπαιδευτούν και στη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς η καλλιέργεια και η αξιολόγηση των ποικιλιών μαρουλιού θα γίνει και μέσω συστημάτων γεωργίας ακριβείας. «Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος θα προσφέρει μηχανολογική υποστήριξη στο πείραμα και συγκεκριμένα θα προχωρήσει στον σχεδιασμό εργονομικής φύτευσης, θα υποστηρίξει την εγκατάσταση αρδευτικού, θα προχωρήσει σε μηχανικές κατεργασίες εδάφους με ηλεκτρονική καταγραφή των εργασιών μέσω συστημάτων γεωργίας ακριβείας και θα προετοιμάσει το έδαφος για φύτευση.

Αυτό που διδάσκω στους μαθητές μου είναι ότι, δυστυχώς, πολλές φορές ο αγρότης δεν μπορεί να διαμορφώσει τιμές. Αυτό, όμως, που μπορεί να διαμορφώσει είναι οι εισροές, το τι θα χρησιμοποιήσει και γι’ αυτό έχουμε δώσει πολύ έμφαση στο πρακτικό κομμάτι. Δηλαδή, στη χρήση λιγότερων πετρελαίων, λιγότερης συμπίεσης του εδάφους, σωστές εφαρμογές, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, και καίριες αποφάσεις, ώστε να γλυτώσει δεύτερες ή τρίτες επεμβάσεις που θα αυξήσουν το κοστολόγιο του προϊόντος», όπως τόνισε στην «ΥΧ» ο επικεφαλής του Τμήματος, Γιάννης Γκατζώλης.