Αξιοποίηση της βιομάζας των μικροφυκών για δερμοκαλλυντικά

Με το βλέμμα στραμμένο στην εποχή της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης οικονομίας βρίσκεται ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα και ειδικότερα το Εργαστήριο Διαχείρισης Αποβλήτων και Βιοδιεργασιών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, καθώς η τελευταία ερευνητική δραστηριότητά του επικεντρώνεται στην καλλιέργεια μικροφυκών σε απόβλητα για την παραγωγή δερμοκαλλυντικών κρεμών.

Στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2022 με συντονιστή το Εργαστήριο, το πεδίο της δραστηριότητας εστιάζεται στην αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες τροφίμων, κυρίως από ζυθοποιίες και γαλακτοβιομηχανίες για την καλλιέργεια μικροφυκών που είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι αναπτύσσονται μέσα σε φωτοαντιδραστήρες.

Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Ερευνητή του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και επικεφαλής του Εργαστηρίου, Δρ. Παναγιώτη Κούγια, θα γίνει επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, αφού ουσιαστικά μειώνεται το ρυπαντικό φορτίο των αποβλήτων, καθώς τα μικροφύκη «τρώνε» τα διάφορα οργανικά που έχουν τα υπολείμματα, συσσωρεύοντας μέσα στο κύτταρό τους βιοδραστικές ουσίες, (χλωροφύλλη, καροτονοειδή κ.ά.) και στα οποία γίνεται, μετέπειτα, εκχύλιση. Από αυτήν προκύπτει η πρώτη ύλη για τις δερμοκαλλυντικές κρέμες. Εκχύλιση γίνεται και σε βιοδιαδραστικές ουσίες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στις κρέμες.

«Στα πλαίσια του έργου στην Ελλάδα, θα έχουν ως χρήση τις δερμοκαλλυντικές κρέμες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι εταίροι του έργου στη Δανία καλλιεργούν κόκκινα φύκη. Η κόκκινη χρωστική τους χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε τρόφιμα, ενώ οι εταίροι στην Ισλανδία θα καλλιεργήσουν αυτά τα μικροφύκη, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για ιχθυοτροφές σε γαρίδες και άλλα οστρακοειδή», επισημαίνει ο Δρ. Κούγιας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, και αναπτύσσοντας αυτή την τεχνογνωσία, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα τεχνολογικό επίπεδο ωριμότητας σύμφωνα με το οποίο θα κατασκευαστεί ένας πιλότος, μια πιλοτική γραμμή παραγωγής. «Το προϊόν δεν θα είναι εμπορεύσιμο, αλλά θα φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί μετά μια εταιρεία να δει την πιλοτική γραμμή παραγωγής και να την αναπτύξει παραπάνω», υπογραμμίζει.

Απόβλητα για ενέργεια

Την ίδια ώρα, στο Εργαστήριο Διαχείρισης Αποβλήτων και Βιοδιεργασιών πραγματοποιείται έρευνα, αλλά και υλοποίηση έργων που αφορούν στην αξιοποίηση των αποβλήτων, είτε αυτά είναι κτηνοτροφικά, είτε παραπροϊόντα άλλων βιομηχανιών τροφίμων, ώστε να μετασχηματιστούν σε ενέργεια ή σε προϊόντα που μπορεί να είναι πρώτη ύλη για κάποια άλλη βιομηχανία.

Αυτήν τη στιγμή, υλοποιούνται άλλα 11 έργα, που αφορούν την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων για τον μετασχηματισμό σε ενέργεια ή σε προϊόντα πρώτης ύλης για κάποιες βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον Δρ. Κούγια, τα projects που τρέχουν αυτήν τη στιγμή στο Εργαστήριο αφορούν -ειδικότερα- απόβλητα τροφίμων, (αποφάγια), στα πλαίσια του καφέ κάδου ανακύκλωσης τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν και να γίνουν είτε βιοενέργεια, δηλαδή βιοαέριο, είτε να γίνουν πρόσθετα με ζύμωση, τα οποία μπορούν να πάνε ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοπλαστικών.

Ταυτόχρονα, όπως λέει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, σε συνεργασία με τον Βιολογικό Καθαρισμό Θεσσαλονίκης, γίνεται έρευνα αναφορικά με την αξιοποίηση των αστικών λυμάτων για την παραγωγή βιοαερίου και την αναβάθμιση του σε βιομεθάνιο, κάτι σαν το φυσικό αέριο, το οποίο όμως προέρχεται από βιολογικούς πόρους. «Παράλληλα, υλοποιούμε έργα που αφορούν την αναβάθμιση του βιοαερίου σε παρακείμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου (Θεσσαλονίκη και Σέρρες) με σκοπό το τελικό προϊόν, το χωνεμένο υπόλειμμα, να καταλήξει ως εδαφοβελτιωτικό, δηλαδή να γίνει ενσωμάτωση στο χωράφι για μείωση εισροών στις καλλιέργειες», καταλήγει.