Ακτινίδιο: «Βραχνάς» η μικροκαρπία, εμπόδιο η συντήρηση

Kiwi green organic plantation, kiwi fruit close up.

Στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό του μεγέθους τους βρίσκονται τα ακτινίδια, μέχρι να ανεβάσουν και τον επιθυμητό βαθμό σε brix, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της συλλογής. Η μέχρι τώρα εικόνα που αποκομίζουν οι ειδικοί του χώρου δείχνει μικροκαρπία και μέτριες αποδόσεις. Παράλληλα, με δυσκολίες έγιναν τα αραιώματα, λόγω και της έλλειψης εργατικών χεριών. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και συντήρησης, αφού ο καρπός θα πρέπει να παραμείνει στα ψυγεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ελπίδα των παραγωγών πλέον εναπόκειται σε μία καλή τιμή, που θα μπορέσει να καλύψει μέρος των απωλειών τους.

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Τάσος Καρκάντζαλος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέστου στη Χρυσούπολη. Εντοπίζει το πρόβλημα στη μειωμένη γονιμοποίηση των ανθέων, αλλά και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

«Σημαντικός, επίσης, ήταν ο αντίκτυπος από την ξηρασία και την ανομβρία που επικράτησαν κατά τον σχηματισμό των καρπών, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων στα κτήματα κατά 15% μεσοσταθμικά», υποστηρίζει. Παράλληλα, όμως, εκτιμά ότι η παραγωγή της περιοχής θα είναι αυξημένη, λόγω της ένταξης των νέων κτημάτων στην παραγωγική διαδικασία, «με αποτέλεσμα να έχουμε μία αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 10% του συνολικού όγκου». Κλείνοντας, αναφέρει ότι αυτό που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα «είναι το θέμα των τιμών που θα εισπράξουν οι παραγωγοί από την πώληση του ακτινιδίου» και για τον λόγο αυτόν ο συνεταιρισμός ποντάρει στην εξωστρέφεια του προϊόντος, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς.

Δυσβάσταχτο το κόστος συντήρησης

Για μικρά μεγέθη κάνει λόγο και ο Στέφανος Παπαϋφαντής, παραγωγός από το Καστρί Φθιώτιδας. Υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά τον σχηματισμό του καρπού, με αποτέλεσμα η εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα να μην είναι και η καλύτερη για αυτή την εποχή. «Είναι γνωστό ότι το μέγεθος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της τιμής. Για τον λόγο αυτόν, εφαρμόζουμε όλες εκείνες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για να πάρουν μέγεθος οι καρποί».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, εκείνο που ο ίδιος παρατηρεί είναι μία υποτονική κινητικότητα αυτή την εποχή στην εμπορία. «Το κόστος συντήρησης για το ακτινίδιο είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αναμένεται να επηρεάσει έντονα τις εμπορικές κινήσεις. Δεν αφορά μόνο το ακτινίδιο, αλλά το σύνολο των φρούτων και των λαχανικών με μακρόχρονη συντήρηση. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο θα εμποδίσει την ομαλή διακίνηση των προϊόντων, αν δεν λάβει μέτρα η πολιτεία», τονίζει ο κ. Παπαϋφαντής.

Δεν σηκώνουν τα φωτοβολταϊκά του συνεταιρισμού στο δίκτυο

Για μεγάλες δυσκολίες στην εμπορία του αναμενόμενου προϊόντος κάνει λόγο και ο Άγγελος Ξυλογιάννης, παραγωγός από την Άρτα. Υποστηρίζει και ο ίδιος ότι υπάρχει θέμα με την μικροκαρπία των ακτινιδίων και δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της συντήρησης, με κύριο στόχο τις εξαγωγές των ακτινιδίων σε τρίτες χώρες. «Η μείωση της κατανάλωσης των φρούτων στις χώρες της Ευρώπης κατά 30% μας δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να δούμε την προοπτική αύξησης των εξαγωγών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι εναπομείνασες ποσότητες στα ψυγεία να έχουν και μικρότερο κόστος. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κρατάμε στα ψυγεία, τόσο υψηλότερο θα είναι και το κόστος συντήρησής τους».

Εξυφαίνοντας το διαχρονικό ζήτημα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των ψυκτικών θαλάμων του Συνεταιρισμού Ακτινιδοπαραγωγών Άρτας, ο κ. Ξυλογιάννης υποστηρίζει ότι η απάντηση που λαμβάνουν τα μέλη του συνεταιρισμού από τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι ότι δεν σηκώνουν τα φορτία του δικτύου.

«Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αγροτική χρήση, καθώς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς ενέργειας, οι οποίοι έχουν στόχο μόνο την πώληση, εμείς έχουμε κύριο στόχο τη συντήρηση της σοδειάς μας. Θα πρέπει υπάρξουν άμεσες λύσεις, ώστε η ενέργεια να είναι οικονομικότερη για τους θαλάμους, ειδάλλως θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο», καταλήγει ο ίδιος.