Ακτινίδιο: Η μικροκαρπία και το ενεργειακό κόστος δυσκολεύουν την εμπορία

Αν και έχει ξεκινήσει η συλλογή των ακτινιδίων στις πρώιμες ποικιλίες, η συνολική εικόνα για την παραγωγή θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά τις 15 Οκτωβρίου, που θα ξεκινήσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Ηayward.

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο με μεγάλη διάρκεια συντήρησης, που υπό τις παρούσες συνθήκες με το ενεργειακό πρόβλημα που υφίσταται συναντά σημαντικές δυσκολίες στη διαχείρισή του. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και το κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται, αλλά και η αύξηση των τιμών στα υλικά συσκευασίας, με τιμές που αλλάζουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Αν σε αυτά προστεθεί και το θέμα της μικροκαρπίας, το σταυρόλεξο της εμπορίας γίνεται δυσεπίλυτο και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί.

Μικροκαρπία και κόστος ψύξης τα μεγάλα «αγκάθια»

Ο Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι το θέμα της μικροκαρπίας θα πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψη και να ακολουθηθεί μια οριζόντια πολιτική μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Το μεγαλύτερο ποσοστό της φετινής παραγωγής αποτελείται από καρπούς κάτω των 74 γραμμαρίων. Αν αυτές οι ποσότητες μπουν στην αγορά, οι τιμές παραγωγού θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα», αναφέρει και προτείνει ως λύση «κατά τη διάρκεια της συλλογής να συλλέξουμε μόνο μεγαλόκαρπα φρούτα, για να κρατήσουμε τις τιμές».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Ξυλογιάννης φαίνεται ιδιαίτερα απογοητευμένος: «Μέσα από τη Διεπαγγελματική Ακτινιδίου, τέθηκε το ζήτημα στους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς να έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Για εμάς, το κόστος ψύξης των ακτινιδίων είναι ένα σημαντικό ζήτημα και θα πρέπει να το γνωρίζουμε. Δεν γίνεται να βάλουμε την παραγωγή μας στη λογική του τζόγου».

Κλείνοντας, ο κ. Ξυλογιάννης έκανε λόγο για μείωση της κατανάλωσης των φρούτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από 35%, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά και το ακτινίδιο. Πέραν αυτού, μίλησε και για ένα μεγάλο κόστος στα υλικά συσκευασίας, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εμπορίας του προϊόντος.

Για το θέμα της μικροκαρπίας, μίλησε στην «ΥΧ» και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, έμπορος ακτινιδίων από τη Χρυσούπολη Καβάλας. Όπως είπε, «ένα σημαντικό ποσοστό των καρπών είναι μικρού μεγέθους και βάρους, κάτι το οποίο εμπορικά δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και δεν θα πρέπει να συλλεχθεί». Υποστήριξε, επίσης, ότι έχουν χαθεί χρήματα από την περσινή εμπορία του προϊόντος, ενώ το κόστος συντήρησης είναι υπερβολικά μεγάλο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. «Λόγω αυτής της κατάστασης, η εμπορία του προϊόντος για την τρέχουσα περίοδο θα δυσκολέψει για εμάς, αλλά και για τους ίδιους τους παραγωγούς», τονίζει εμφατικά.

Προβλήματα από τη χαλαζόπτωση

Από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, ο Σεραφείμ Ζηλιαναίος, παραγωγός ακτινιδίου, κάνει λόγο για μια μέτρια χρονιά και με προβλήματα από τη χαλαζόπτωση, η οποία επηρέασε την ποιότητα των καρπών.

Ο ίδιος καλλιεργεί πρώιμες ποικιλίες και εντός της εβδομάδας ξεκινά τη συλλογή με προβληματισμό για τις τιμές που συζητιούνται στην αγορά. «Τα 30 με 35 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τα 55 λεπτά που πήραμε πέρυσι δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στο εισόδημα. Αν σε αυτά προσθέσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες αποδόσεις, το αποτέλεσμα δείχνει να είναι αρνητικό», καταλήγει.

Να αλλάξει ο κανονισμός για την ομαλοποίηση της αγοράς

Αναφορικά με την πορεία της καλλιέργειας του ακτινιδίου στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες, ο Λάμπρος Καρυπίδης, παραγωγός από την Επισκοπή Νάουσας, κάνει λόγο για ομηρία των παραγωγών ακτινιδίου, ειδικά των πρώιμων ποικιλιών. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, γιατί αναφέρεται μόνο σε μία ποικιλία και συγκεκριμένα στη Ηayworth. «Ήδη, καλλιεργούμε πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές για την εμπορία του προϊόντος. Δυστυχώς, όμως, η γραφειοκρατία, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να επωμίζονται τις αρνητικές επιπτώσεις», τονίζει, μεταφέροντας τη δυσαρέσκειά του.

Κρατάνε τις τιμές τα βιολογικά

Ο Στέφανος Πλακιάς, βιοκαλλιεργητής ακτινιδίων από τις Καρυές Τρικάλων, έχει ξεκινήσει τη συλλογή ακτινιδίων της ποικιλίας Τσεχελίδης, με 6,2% σάκχαρα και ξερή ουσία πάνω από 15%. Υποστηρίζει, επίσης, ότι μεσοσταθμικά οι τιμές αυτή την περίοδο στη χονδρική κυμαίνονται στα 60 λεπτά σε σύγκριση με τα 80 που πούλαγε πέρυσι. «Το βιολογικό ακτινίδιο, με το πιστοποιητικό του, αποτελεί ένα σημαντικό διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού. Σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς, έχουμε κλείσει αυτή την τιμή στο προϊόν για την τρέχουσα περίοδο».

Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων για τις βιολογικές του καλλιέργειες, είπε ότι κυμαίνονται περίπου στους 2,5 τόνους το στρέμμα, απόδοση την οποία χαρακτηρίζει καλή για την τρέχουσα περίοδο. Κλείνοντας, ο κ. Πλακιάς αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος παραγωγής και συσκευασίας του προϊόντος, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα.