Ακτινίδιο: Θετικά μηνύματα για δυνατή χρονιά

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Με προσδοκίες από την πλευρά παραγωγών και συνεταιρισμών για μια σεζόν με καλές αποδόσεις ποσοτικά και ποιοτικά και ενισχυμένο ενδιαφέρον από την αγορά, όπως ήδη διαφαίνεται από τις πρώτες προσεγγίσεις που δέχονται, εξελίσσεται η καλλιέργεια για το ακτινίδιο. Από το ρεπορτάζ αναδεικνύεται, ακόμη, ότι το ισχυρό εξαγωγικό πρόσημο του προϊόντος που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια εξαρτάται άμεσα από τη σωστή μετασυλλεκτική διαχείριση και τις κατάλληλες υποδομές συντήρησης.

Την καλύτερη ποιότητα των τελευταίων ετών αναμένουν στην Πιερία

Πλατιά χαμόγελα στους παραγωγούς ακτινιδίου στην Πιερία σκορπίζει η εξέλιξη της φετινής καλλιέργειας στον νομό. Μέχρι στιγμής, η πορεία είναι ιδιαίτερα θετική, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα ούτε από ασθένειες, ούτε από καιρικές συνθήκες. Η καλή γονιμοποίηση των φυτών την περίοδο του Απριλίου βοήθησε ώστε οι καρποί να σχηματιστούν σωστά και η ποιότητα των φρούτων να προμηνύεται η καλύτερη των τελευταίων ετών. «Τα πράγματα φαίνονται καλά για φέτος, ενώ και για τη ζήτησή τους τα μηνύματα δείχνουν ότι θα είναι αυξημένη», τονίζει ο παραγωγός ακτινιδίου από την Κατερίνη, Θεοφάνης Τερζόπουλος.

Επεκτείνεται η καλλιέργεια στην Καβάλα

Ομαλά εξελίσσεται η καλλιέργεια ακτινιδίου στη Χρυσούπολη Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστα Λεπίδα, με εξαίρεση περίπου 300 στρέμματα που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Μαΐου. «Η ποιότητα του καβαλιώτικου ακτινιδίου είναι εξαιρετική και σταδιακά επεκτείνεται η καλλιέργεια. Θα φτάσουμε τους 50.000 τόνους, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές», σχολίασε, επισημαίνοντας την ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης για τη δημιουργία υποδομών.

Παρόλο που η συγκομιδή αργεί ακόμη, ο κ. Λεπίδας εκτιμά ότι τη φετινή χρονιά η τιμή παραγωγού θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Η ΕΑΣ Καβάλας εξάγει ακτινίδιο με την ταυτότητα Kavala Coop, αλλά είναι σημαντικό για τον πρόεδρό της να υπάρχουν συνολικά οργανωμένες ομάδες, για να μπορέσει να κατακτήσει το ελληνικό ακτινίδιο τις αγορές.

Απαιτείται εντατικότερο αραίωμα στην Άρτα

Μπορεί η εικόνα που παρουσιάζουν ακτινίδια στην περιοχή της Άρτας να είναι καλή σε σύγκριση με άλλες χρονιές δεν παύει όμως ένα ποσοστό από αυτά να θέλει αραίωμα, λόγω της διαφοροποίησης στο σχήμα, αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών της περιόδου της ανθοφορίας, όπως εξηγεί ο παραγωγός Άγγελος Ξυλογιάννης.

Αυτό αποτελεί ένα αρνητικό σύμπτωμα της παραγωγικής διαδικασίας, όμως οι προοπτικές για το ελληνικό ακτινίδιο είναι ικανοποιητικές, επισημαίνει ο ίδιος. «Οι εξελίξεις στον τομέα του ακτινιδίου στην Ιταλία είναι ραγδαίες. Κάθε χρόνο οι παραγωγές, λόγω της μεγάλης παρουσίας του βακτηρίου Pseudomonas syringae, είναι μειωμένες. Όπως φαίνεται, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο ακτινίδιο της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, οι προοπτικές που αναδύονται για το ελληνικό ακτινίδιο πρέπει να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα».