Αλ. Σδούκου: “Η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ευκαιρία για την ανάκαμψη”

Την ευκαιρία για τολμηρά βήματα προς μια οικονομική ανάκαμψη με «πράσινο» πρόσημο ανάδειξε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην 11η Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η ενεργειακή μετάβαση στην περίοδο της πανδημίας και η ευθυγράμμιση των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς με τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Οι εθνικοί ενεργειακοί σχεδιασμοί, οι πολιτικές μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο ρόλος της ενέργειας στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους περίπου 2.000 συμμετέχοντες.

«Η ανάγκη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα αποτελεί μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας και να χτίσουμε μια κοινωνία εστιασμένη στην ευημερία των ανθρώπων, η οποία σέβεται τα περιβαλλοντικά όρια του πλανήτη μας» ανέφερε στο μήνυμά της προς την Ολομέλεια. Όπως τόνισε, υπάρχει ένα ξεκάθαρο δημόσιο αίτημα προς όλες τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία για να προωθήσουν με τολμηρές πρωτοβουλίες μια «πράσινη» οικονομική ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η κυρία Σδούκου επισήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής Κυβέρνησης. «Εθνικός στρατηγικός μας στόχος είναι να μετακινηθούμε σε ένα πιο πράσινο, πιο καθαρό, πιο αποτελεσματικό και πιο ανταγωνιστικό ενεργειακό μοντέλο» ανέφερε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παρέθεσε τους πέντε στόχους-«κλειδιά» που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι το 2030, ως εξής:

  • Πλήρης αποδέσμευση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη ως το 2028. «Αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήσαμε και ένα masterplan για την κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιη μετάβαση των περιοχών εκείνων της χώρας που η οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον λιγνίτη» ανέφερε η κυρία Σδούκου.
  • Μερίδιο μεγαλύτερο του 35% για τις ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.
  • Ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα ως το 2030 να είναι ηλεκτρικό.
  • Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης τουλάχιστον κατά 38% μέσω της παροχής κινήτρων για παρεμβάσεις αναβάθμισης σε κατοικίες, επαγγελματικά και βιομηχανικά κτίρια, καθώς και για μια πιο δυναμική και πιο ενημερωμένη χρήση της ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές.
  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως αποκορύφωμα όλων των παραπάνω στόχων.

Η μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μοντέλο, στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 44 δισ. ευρώ ως 2030.

Επίσης, στο πλαίσιο της 11ης Συνέλευσης του IRENA, η πράσινη μετάβαση αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία της Covid-19, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.