Aλ. Τσίπρας από τη Νίκαια: Η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε νοικοκυριό, κάθε αγρότη, κάθε παραγωγό

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο δημαρχείο Κιλελέρ είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 18/2, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ενώ αμέσως μετά επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αποφεύγει τους αγρότες, ενώ τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος αλλά η παραμονή τους στα χωράφια. Η φωνή των αγροτών ταυτίζεται με κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση».

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις Τσίπρα: «Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια αιτήματα. Διότι, αυτή τη φορά, δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος. Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή στα χωράφια, στην ύπαιθρο. Είναι αν θα συνεχίσουν να παράγουν. Και αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία. Η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε νοικοκυριό. Η ενεργειακή κρίση που με ευθύνες της κυβέρνησης έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει τσακίσει τους παραγωγούς.

 Συνεπώς το αίτημα να υπάρξει άμεσα και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το αίτημα να υπάρξουν στοχευμένες επιδοτήσεις για να αντισταθμιστούν οι τρομακτικές αυξήσεις με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, το αίτημα να επιδοτηθούν οι  ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι αιτήματα απολύτως δίκαια. Θα έλεγα, απολύτως λογικά, εάν θέλουμε να σταθεί η ύπαιθρος και η ελληνική οικονομία. Η δικαιολογία ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι μία δικαιολογία αστεία. Διότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται. Δεν μπορεί να κάνεις 5 δις, ίσως και παραπάνω, απευθείας αναθέσεις, να κόβεις τη 13η σύνταξη και να δίνει 1,5 δις. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 7 δις. εξοπλισμούς και την ίδια στιγμή να λες ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις την κοινωνία που χειμάζεται.

Καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει την καθεστωτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τη φωνή των ανθρώπων που αγωνίζονται και διεκδικούν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα δει κανείς το τελευταίο διάστημα τις αγροτικές κινητοποιήσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και τον καλώ να συζητήσει μαζί τους, όπως έκανα εγώ το 2016 στο Μαξίμου, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ και να δίνει εντολή να κόβονται από το δημόσιο διάλογο οι φωνές διαμαρτυρίας και οι διεκδικήσεις τους. Σε μία δημοκρατική χώρα, οι διεκδικήσεις και οι διαφορετικές φωνές δεν μπορεί να κόβονται και στο τέλος δεν θα κοπούν. 

Διότι ο αγώνας των αγροτών και τα αιτήματά τους, δεν αφορούν μόνο τους αγρότες. Αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί. Είμαστε βέβαιοι, ότι ανταπόκριση στα αιτήματα δεν θα υπάρξει. Μακάρι να υπάρξει στο διάλογο. Για αυτό και έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό στο δημόσιο διάλογο την πρότασή μας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όπου υπάρχουν πρέπει να λυθούν με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Θέλουν να αποφύγουν τη φωνή σας γιατί ταυτίζεται με κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση»

Νωρίτερα, στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι «ένα πολύ σημαντικό μέρος του αγροτικού κόσμου κινητοποιείται για μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, αλλά δεν το έχει μάθει κανείς ότι υπάρχουν αυτές οι κινητοποιήσεις», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» τον «αποκλεισμό της φωνής του αγροτικού κόσμου από τη σφαίρα των Μέσων ενημέρωσης». Τόνισε πως «δεν έχει σημασία αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί σας», υπογραμμίζοντας πως «είναι στοιχείο της Δημοκρατίας τα κόμματα και κυρίως η κυβέρνηση να ακούει τα αιτήματά σας, να τοποθετείται, να συμφωνεί ή να διαφωνεί και οι πολίτες να ενημερώνονται». Πρόσθεσε δε πως ο αποκλεισμός αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι «τα αιτήματα που καταθέτετε, κυρίως αυτά που αφορούν στο υπερβολικό κόστος και το ενεργειακό, είναι ζητήματα που δεν αφορούν μόνο τις αγροτικές οικογένειες αλλά και τη μέση ελληνική οικογένεια, τη μέση επιχείρηση.

Η δική σας φωνή ταυτίζεται, ίσως για πρώτη φορά, με τη φωνή αγωνίας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και αυτό η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «δεν είναι σχήμα λόγου ότι τα προβλήματά σας είναι πλέον υπαρξιακά, διότι ξέρω ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος στο κόστος παραγωγής πραγματικά καθιστούν ζήτημα ύπαρξης το να υπάρξει μία διέξοδος». Αλλιώς, όπως πρόσθεσε, «δεν θα υπάρχει κανένα όφελος να μένετε στην ύπαιθρο και να σπέρνετε τα χωράφια σας. Και αυτό δεν είναι υπερβολή αλλά διαπίστωση».  Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως θεώρησε υποχρέωσή του να ανταποκριθεί στο αίτημα των αγροτών για συνάντηση «θεωρώντας πως η θεσμική παρουσία μου εδώ ως  αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσε παρά να αναγκάσει μέρος των Μέσων ενημέρωσης να αναδείξουν ότι υπάρχετε, διαμαρτύρεστε και αγωνιζόσαστε».

Έκανε λόγο για «συνθήκες καθεστώτος με αποκλεισμούς Μέσων από χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια, με διώξεις δημοσιογράφων και δικαστών». Με αφορμή μάλιστα τη διαγραφή του κ. Κύρτσου από τη ΝΔ, σημείωσε πως διεγράφη «επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να γίνουμε όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει συνδέσει τις χρηματοδοτήσεις με βάση τα δικαιώματα», που όπως είπε «δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σε τέτοιες λογικές στοχοποίησης».

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευαν ο Τομεάρχης Αγροτικού Στ. Αραχωβίτης, οι τοπικοί βουλευτές και μέλη της Νομαρχιακής, ενώ στο πλαίσιο της φιλοξενίας ο δήμαρχος Κιλελέρ του δώρισε μια έκδοση για το Κιλελέρ και μια κασετίνα με τοπικά προϊόντα.

Μετά το Κιλελέρ ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στην Αγιά, όπου θα έχει συζήτηση με αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες της περιοχής.

Στήριξη στους αγρότες της Νίκαιας από Κυρ. Βελόπουλο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος και ειδικούς επιστήμονες μετέβη στον κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα, όπου και είχε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών. Εκτός από τα τρέχοντα προβλήματα , τα οποία καταστρέφουν την πρωτογενή παραγωγή, συζητήθηκε η εθνική στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε την σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας, ενώ τόνισε πως «είναι υποχρέωση των κομμάτων να σταθούν δίπλα στον πρωτογενή τομέα». Παράλληλα, άσκησε κριτική προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν βρίσκονται στο μπλόκο.

“Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια τεράστια επισιτιστική κρίση” ανέφερε ο κ. Βελόπουλος, επισκεπτόμενος το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας, προσθέτοντας ότι “πρέπει όλοι οι κάμποι της χώρας να καρπίσουν”. Χαρακτήρισε ως “αμαρτωλή ιστορία 30 και πλέον ετών τον παραγκωνισμό του αγροτικού τομέα”, επιρρίπτοντας τα βέλη του και στη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο «εμείς πιστεύουμε στις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα και στεκόμαστε πάντα δίπλα στους αγρότες της πατρίδας μας. Ο βασικός στόχος μας είναι η παραγωγή πλούτου, στηριζόμενη στους τρεις κεντρικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: στον πρωτογενή σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, στον τουρισμό και στη ναυτιλία. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της είναι ξεκάθαρο, ενώ η στελέχωση της εγγυάται τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας».