Αλαλούμ σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Λεπενού – Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΠΕΝΟΥ

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 13/1 οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στο χωριό Λεπενού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις βοοειδών. Η τελευταία ημέρα ήταν ιδιαίτερα φορτωμένη για τους ελεγκτές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συνεχώς ελέγχους στα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Από νωρίς το πρωί, η καφετέρια του χωριού που αποτελούσε το σημείο συνάντησης ελεγκτών και ελεγχόμενων είχε γεμίσει κόσμο. Οι ελεγκτές φώναζαν ονόματα και σημείωναν απουσίες – που και την Παρασκευή υπήρξαν – ενώ πραγματοποιήθηκαν και επανέλεγχοι που σε μερικές περιπτώσεις προκάλεσαν και εντάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος που κλήθηκε για επανέλεγχο και κατηγόρησε σε έντονο ύφος τους ελεγκτές για την «ταλαιπωρία» που υπόκεινται. «Ξέρετε τι περνάω για να μαζέψω τα ζώα;» τους είπε.

Οι επανέλεγχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν καθώς διαπιστώθηκαν συστεγάσεις στάβλων και συγγενικές σχέσεις μεταξύ ορισμένων κτηνοτρόφων, και κρίθηκε ότι έχρηζαν διερεύνησης. Και κατά την Παρασκευή 13/1, οι ελεγκτές προχώρησαν σε μηδενισμό κοπαδιών, λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης των βοοειδών. «Δεν έγινε ταυτοποίηση των ζώων που έχετε δηλώσει, οπότε μηδενίστηκαν» είπε μία ελεγκτής σε έναν από τους κτηνοτρόφους. «Μηδενίζονται 22 ζώα. Δεν είναι επιλέξιμα. Δεν είχαν σήμανση» είπε ένας άλλος ελεγκτής σε κάποιον από τους ελεγχόμενους. «Ή θα γίνει ο έλεγχος και καταγράφουμε ό,τι βλέπουμε, ό,τι σκουλαρίκι υπάρχει. Ή δεν γίνεται ο έλεγχος και μηδενίζεστε» απάντησε ελεγκτής σε ερώτηση κτηνοτρόφου.

Για μία ακόμη φορά οι ελεγκτές, οι οποίοι εργάζονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έγιναν αποδέκτες παραπόνων κάποιων κτηνοτρόφων, οι οποίοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Από την πλευρά τους, οι ελεγκτές τούς εξηγούσαν ότι καταγράφουν όλα όσα βλέπουν και όποια προβλήματα υπάρχουν θα τους τα γνωστοποιούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ελεγκτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα αλαλούμ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ζώων που βρήκαν, από αυτόν που είχαν δηλώσει οι κτηνοτρόφοι. «Δεν υπάρχει κτηνοτροφική βάση δεδομένων. Όποιος θέλει δηλώνει ό,τι θέλει. Και εσείς που είστε δημοσιογράφος αν θέλατε, θα μπορούσατε να δηλώσετε ότι έχετε ζώα» μας είπε ένας από τους ελεγκτές, τονίζοντας παράλληλα ότι παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Υπήρχε μάλιστα και περίπτωση, που ελεγχόμενος κτηνοτρόφος θα κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση που είχε λάβει. «Τα τέσσερα ζώα που μας έδειξες είναι κατά πολύ μικρότερα από αυτά που έχεις δηλώσει. Δεν σου φτάνουν για όλο το βοσκότοπο. Ό,τι πληρώθηκες το 2016 θα το δώσεις πίσω» του είπε χαρακτηριστικά η ελεγκτής. Και πρόσθεσε: «Για το νέο έτος, εάν θέλεις να πληρωθείς, θα πρέπει να σε κατευθύνει ο μελετητής σου και ο αγροτικός σύλλογος στον οποίο ανήκεις».

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και επικεφαλής των ελέγχων στη Λεπενού Μελίνα Καρκαλέτσου, υπάρχει ικανοποίηση όσον αφορά την προσέλευση των ελεγχόμενων κτηνοτρόφων αλλά και για το γεγονός ότι όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Παράλληλα, αναφερόμενη στη διαδικασία, μας εξήγησε ότι όσοι κτηνοτρόφοι που είχαν ειδοποιηθεί απουσίασαν, μηδενίζονται, και εντός 10 ημερών έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ενστάσεις στην αρμόδια επιτροπή, η οποία με την σειρά της θα εξετάσει το λόγο της αδυναμίας παρουσίας τους, και θα διατάξει νέο έλεγχο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, το επόμενο χρονικό διάστημα, και μετά την συνολική επεξεργασία των δεδομένων όπως καταγράφηκαν, θα φανεί και το μέγεθος της όποιας παρανομίας που καταγγέλεται ότι υπάρχει στην περιοχή. 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί