Με την τιμή του σιταριού να είναι σήμερα χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής και τις ανησυχίες για την ποιότητα να είναι υπαρκτές λόγω των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών καταιγίδων, οι Αλβανοί αγρότες έχουν εγκλωβιστεί με μια μεγάλη ποσότητα σιταριού και λίγες επιλογές όσον αφορά την πώλησή της.

Το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη της τιμής του σιταριού διεθνώς λόγω των περιορισμών και των εμποδίων στις ουκρανικές εξαγωγές, το αλβανικό υπουργείο Γεωργίας παρείχε άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες για να προωθήσει την καλλιέργεια σιταριού, οδηγώντας σε επέκταση των καλλιεργειών κατά 30%-40%. Ωστόσο, καθώς τελικά η παγκόσμια κρίση στο σιτάρι ξεπεράστηκε ευκολότερα από το αναμενόμενο και οι εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αυτό έχει οδηγήσει σε πλεόνασμα το 2023.

«Έχω όλο το σιτάρι στο χωράφι απούλητο», εξηγεί στο Monitor ο Salliu, ένας σιτοπαραγωγός από το Lushnje που συγκόμισε 500 τόνους σιταριού από 100 εκτάρια, αλλά η τιμή πώλησης είναι σχεδόν 50% κάτω από το κόστος παραγωγής και συγκομιδής. «Δεν υπάρχει αγορά για να το πουλήσω, καθώς η τιμή είναι 26 με 27 λεκ ανά κιλό και με αυτή την τιμή οι απώλειες είναι μεγάλες σε σύγκριση με το κόστος των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπασμάτων». Συγκριτικά, το αλβανικό σιτάρι είχε πωληθεί προς 50-55 λεκ ανά κιλό το 2022, ενώ ο Salliu δήλωσε ότι οι αγοραστές επανεξετάζουν τις τιμές και δεν έχουν προβεί ακόμη σε αγορές.

Παρά την ενθάρρυνση του υπουργείου της χώρας προς τους αγοραστές να ψωνίζουν από την τοπική αγορά, οι ανησυχίες για την ποιότητα επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η ποιότητα της φετινής συγκομιδής έχει επηρεαστεί από δύο ασυνήθιστα μεγάλες καταιγίδες το καλοκαίρι και τις έντονες βροχοπτώσεις που διήρκεσαν μέχρι και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι αποδόσεις επίσης αυξήθηκαν και οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή έχει πέσει σε λιγότερο από το μισό των περσινών υψηλών ρεκόρ, για ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας. Καθώς η Αλβανία παράγει σήμερα 60.000 έως 70.000 τόνους σιταριού κάθε χρόνο και οι εισαγωγές ανέρχονται σε 250.000 έως 300.000 τόνους ετησίως, αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα.