Ένα δεύτερο σχέδιο νόμου για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς υπέβαλε η αλβανική κυβέρνηση, φέρνοντας το φυτό ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στη μερική -τουλάχιστον- νομιμοποίηση.

Η Αλβανία έχει μακρά φήμη ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς κάνναβης, ενώ σχετίζεται με εκτεταμένα δίκτυα συμμοριών στην Ευρώπη, τα οποία διαχειρίζονται καλλιεργητικούς χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και στην Αυστρία.

Πλέον, η αλβανική κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει το βότανο και να αποκομίσει η ίδια τα φορολογικά και επενδυτικά οφέλη. Τον Ιούλιο προτάθηκε ένα πρώτο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι άδειες θα χορηγούνται για 15 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης.

Τώρα, το νέο σχέδιο αναφέρει ότι, όσοι υποβάλουν αίτηση για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, θα πρέπει να διαθέτουν άλλη παρόμοια άδεια σε χώρα του ΟΟΣΑ και ορθή παρασκευαστική πρακτική από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία ενός οργανισμού για την εποπτεία της αδειοδότησης και όλων των φορέων, με μέλη που θα διορίζονται από τον πρωθυπουργό και θα ανανεώνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η συνολική έκταση που επιτρέπεται για την καλλιέργεια του φυτού κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 εκτάρια σε εθνικό επίπεδο. Οι εγκαταστάσεις υπόκεινται σε επιθεώρηση κάθε τρία χρόνια. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης αυστηρές διατάξεις για τον καθορισμό των διαδικασιών γύρω από τη συγκομιδή, την επεξεργασία, τη διανομή και τη διάθεση.

www.euractiv.com