Αλέξανδρος Παπαδήμας: Σπουδές στη γεωργία ακριβείας για την εξέλιξη της αγροτικής του εκμετάλλευσης

Τι και αν είναι μόλις 20 χρονών, ο Αλέξανδρος Παπαδήμας, από το Μεσολόγγι, έχει αναγνωρίσει ότι η εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής περνά μέσα από την τεχνολογία. Ο ίδιος, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, πήρε την απόφαση να σπουδάσει το αντικείμενο της γεωργίας ακριβείας για να έχει τα κατάλληλα εφόδια να εξελίξει την αγροτική δραστηριότητα της οικογένειάς του.

«Όλοι οι κλάδοι, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσονται ενσωματώνοντας την τεχνολογία, επομένως θεώρησα ότι μόνο οφέλη θα έχω αν εκπαιδευτώ στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πιστεύω ότι αν εφαρμόσουμε την τεχνολογία θα μας βοηθήσει, αν όχι, τότε θα μας πετάξει έξω από την αγορά εργασίας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αλέξανδρος, ο οποίος βρίσκεται στο τρίτο έτος σπουδών του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο αντικείμενο της «Γεωργίας Ακριβείας».

Πρόγραμμα Σπουδών

Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών μέσω του Perrotis College, το οποίο εστιάζει στη γεωργία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα, ο Αλέξανδρος μαθαίνει για όλα εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη και κερδοφόρα μία αγροτική εκμετάλλευση.

«Τα μαθήματα εστιάζουν σε ένα ευρύ πεδίο γνώσης, καθώς μαθαίνουμε για τεχνολογίες, όπως οι δορυφορικές εικόνες, αλλά και για πρακτικές, όπως οι βιοδιεγέρτες, που μπορούν να βοηθήσουν την αγροτική εκμετάλλευση να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να εφαρμόσει την καινοτομία.

Η δική μου πτυχιακή αφορά τους βιοδιεγέρτες στα εσπεριδοειδή, καθώς έκανα τα πειράματα στις δικές μας καλλιέργειες. Η σχολή και οι καθηγητές με βοήθησαν να το επιτύχω αυτό, έτσι ώστε αργότερα να μπορέσω να εφαρμόσω τα αποτελέσματα των πειραμάτων στη δική μου καλλιέργεια», τονίζει ο ίδιος.

Επόμενα σχέδια

Το πλάνο του Αλέξανδρου είναι να συνεχίσει τις σπουδές του και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί ακόμη περισσότερο και να εξελίξει την αγροτική δραστηριότητα της οικογένειάς του