Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια: Από 60% έως 100% η δημόσια ενίσχυση για τη μεταποίηση προϊόντων

Έρχεται πρόσκληση 26 εκατ. ευρώ να συμπληρώσει το πρόγραμμα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, ύψους 135 εκατ. ευρώ
16/03/2025
4' διάβασμα
alieia-kai-ydatokalliergeia-apo-60-eos-100-i-dimosia-enischysi-gia-ti-metapoiisi-proionton-348564

Με προϋπολογισμό ύψους 26 εκατ. ευρώ αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η πρόσκληση για τη μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς στις 10 Μαρτίου υπεγράφη το θεσμικό πλαίσιο της σχετικής δράσης. Εάν σε αυτή συνυπολογίσουμε και την πρόσκληση στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, ο αρχικός προϋπολογισμός για τη μεταποίηση συνολικά στον πρωτογενή τομέα θα ανέλθει σε 161 εκατ. ευρώ (135 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη για τη μεταποίηση-εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων + 26 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας).

Επενδυτικά σχέδια

Με τη Δράση 2.2.3 «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027», στηρίζονται επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν:

  • Την ίδρυση νέων και την επέκταση/εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων μεταποίησης, εμπορίας και μεταφοράς, εστιάζοντας στη δημιουργία και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, διαδικασιών, συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης της παραγωγής.
  • Την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, προώθηση χρήσης ΑΠΕ, μείωση εκπομπών άνθρακα, διαχείριση αποβλήτων, μείωση και αντικατάσταση των πλαστικών κ.λπ.).
  • Τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
  • Τη μετάβαση σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας, την απόδοση προστιθέμενης αξίας και την προώθηση προϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς και υποπροϊόντων κ.λπ.
  • Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της Δράσης 2.2.3 είναι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς και λοιπές οργανώσεις αυτών), που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, έχουν την ευθύνη υλοποίησης της υποβαλλόμενης προς ενίσχυση πράξης και που, τελικά, επιβαρύνονται με το κόστος της. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις υπό σύσταση εταιρειών, καθώς και επιχειρήσεων μεγέθους μεγαλύτερου της κατηγορίας ΜμΕ.

Προϋπολογισμός

Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων επενδυτικών προτάσεων – πράξεων ορίζεται το ποσό των 200.000 ευρώ και πρέπει να τηρείται σε όλα τα στάδια. Επισημαίνεται ότι πράξεις με προϋπολογισμό κάτω των 200.000 ευρώ που αφορούν τη μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δύνανται να υλοποιούνται μέσω των τοπικών στρατηγικών αλιείας (ΤΑΠΤΟΚ-CLLD).

Όσο για τον μέγιστο προϋπολογισμό, αυτός ορίζεται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που η επενδυτική πρόταση/πράξη έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο του ορίου αυτού, το ποσό πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση της πράξης.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αφού ο αιτούμενος προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης, κυμαίνεται από 400.001 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ.

Ενισχυμένη ενίσχυση

Η δημόσια ενίσχυση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυμαίνεται από 60% (στην επικράτεια), 75% εάν υποστηρίζουν καινοτόμα προϊόντα, διαδικασίες ή εξοπλισμό στον τομέα της μεταποίησης και μπορεί να φτάσει το 85% εφόσον οι πράξεις υλοποιούνται σε «απομακρυσμένα ελληνικά νησιά».

Πάντως, ενισχυμένα ποσοστά δημόσιας ενίσχυσης χορηγούνται σε πράξεις που:

  • Υλοποιούνται από οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ή διακλαδικές οργανώσεις.
  • Πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια: Εξυπηρετούν συλλογικό συμφέρον, έχουν συλλογικό δικαιούχο, διαθέτουν καινοτόμα χαρακτηριστικά, ή διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού στα αποτελέσματά τους.
  • Υποστηρίζουν καινοτόμα προϊόντα, διαδικασίες ή εξοπλισμό.
  • Υλοποιούνται στα «απομακρυσμένα ελληνικά νησιά».

Για παράδειγμα, το ποσοστό δημόσιας ενίσχυσης για τις Οργανώσεις Αλιέων διαμορφώνεται από 60% (επικράτεια), μπορεί να αγγίξει το 75% εφόσον οι πράξεις υποστηρίζουν καινοτόμα προϊόντα, διαδικασίες ή εξοπλισμό, να φτάσει το 85% εάν υλοποιούνται σε απομακρυσμένα νησιά και, τέλος, το 100% όταν πληρούνται σωρευτικά τα τρία κριτήρια!

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: