Αλλαγή πλεύσης για Συνδεδεμένες Ενισχύσεις – «Διατηρούνται ως έχουν σήμερα» εξαγγέλλει ο Λιβανός

Σε υποχώρηση οδηγείται το ΥΠΑΑΤ όσον αφορά το Καθεστώς των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων από το 2023, μετά το κύμα αντιδράσεων από παραγωγούς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και βουλευτές. Η δήλωση του υπουργού Σπ. Λιβανού κατά την 13η Συνδιάσκεψη στη Λαμία περί «διατήρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν» προκάλεσε αμηχανία σε όλους τους εμπλεκόμενους του υπουργείου που συμμετέχουν στην προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς από την πορεία της συζήτησης κανείς δεν φαίνεται να ήταν ενημερωμένος! Το ypaithros.gr επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού προκειμένου να διευκρινιστεί η δήλωσή του. Πράγματι, ο κ. Λιβανός διαφοροποιείται από τη θέση των συμβούλων, και προτείνει οι Συνδεδεμένες να παραμείνουν ως έχουν και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. «Εξάλλου υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης των προϊόντων κάθε χρόνο εφόσον χρειαστεί» μάς εξήγησαν.

Η δήλωση

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε στη Λαμία: «Είναι αναντίρρητο ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των ζωοτροφών, η πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες παραγωγούς. Προς τον σκοπό αυτό και παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας – όπως ήδη έχουμε αναφέρει- τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία. Με γνώμονά μας τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάμε. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις φορέων και κομμάτων αν κάπου διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση» επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Αλλαγή στάσης

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός μέχρι πριν λίγες ημέρες υπεραμυνόταν της πρότασης των συμβούλων για τη μείωση του αριθμού των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, ενώ στις εκκλήσεις των παραγωγών που «μένουν εκτός» απαντούσε πως πρέπει να «έχουν τεκμηριωμένη άποψη». Απευθυνόμενος μάλιστα σε τοπικούς βουλευτές έλεγε πως «όταν βάζουμε ένα προϊόν στις Συνδεδεμένες φεύγουν χρήματα από τη Βασική Ενίσχυση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είναι ατελείωτο το πακέτο των χρημάτων».