Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των οσπρίων η Διεπαγγελματική

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός θεσμικού σχήματος, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά των οσπρίων προς όφελος των παραγωγών και, παράλληλα, θα συμβάλει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το προϊόν, έγινε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων, τα θεμέλια της οποίας μπήκαν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, με τη σύσταση, για πρώτη φορά, συντονιστικής επιτροπής, με τη συμμετοχή μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων. Την προσπάθεια στηρίζει νομικά και τεχνικά η GAIA Επιχειρείν μέσω του διευθυντή Συνεταιριστικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, Βασίλη Κάππα.

Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των οσπρίων η Διεπαγγελματική

Στη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη της επιτροπής υπογράμμισαν την ανάγκη συνεννόησης, μέσα από ένα επίσημο θεσμικό σχήμα, όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα αξίας του προϊόντος. Μια ανάγκη, η οποία επιβάλλεται από τις ραγδαίες εξελίξεις στη διεθνή αγορά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Ο Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του ΑΣ Πελεκάνος, στις Πρέσπες, υποστήριξε ότι απαιτείται άμεσα η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στον τομέα των οσπρίων, κάτι το οποίο μπορεί να αναλάβει ενεργά η νέα Διεπαγγελματική. Με την κατάλληλη στρατηγική, τα όσπρια έχουν σημαντικές προοπτικές. Τόνισε, επίσης, ότι η CETA, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη κατάσταση στον χώρο, λόγω της επικείμενης αύξησης των εισαγωγών, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα καταναλώνει 32.000 τόνους όσπρια, ενώ παράγει μόνο 10.000.

Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί, σαν ομάδα παραγωγών εντός του συνεταιρισμού, με 70-90 παραγωγούς να είναι ήδη μέλη της ομάδας. Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση του κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού, ενώ τη φετινή χρονιά υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα και με τον σπόρο στο ρεβίθι, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών τιμών. Παρόλ’ αυτά, παρατηρείται σημαντική στροφή των παραγωγών στα όσπρια, ιδίως από παραγωγούς, που έως σήμερα, καλλιεργούσαν βαμβάκι.
Ο Βασίλης Παρόλας τόνισε ότι στην περιοχή της Θεσπρωτίας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των παραγωγών, προκειμένου να στραφούν στην καλλιέργεια οσπρίων, ενώ η δυναμική του νομού, μπορεί να ξεπεράσει τους 350 τόνους. Παράλληλα, μπορούν να εξεταστούν και μέθοδοι αναγνώρισης της προέλευσης του προϊόντος, μέσα από σύγχρονες μεθόδους μοριακής βιολογίας.

Ο Χρυσόστομος Παυλίδης τόνισε, από την πλευρά του, ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια, όσο περισσότερο γίνεται, αφού ο νομός Γρεβενών είναι μια από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις στον χώρο των οσπρίων.

Τον λόγο πήρε, επίσης, και ο διευθυντής γεωπονικών υπηρεσιών της ΕΑΣ Γρεβενών, Σάκης Φωλίνας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει εξαρχής η προσπάθεια αφενός να διέπεται από σοβαρότητα και οργανωτικότητα, αφετέρου να αντιληφθεί ο παραγωγός ότι υπάρχει σοβαρό κίνητρο για την ενεργό συμμετοχή του. Επίσης, ανέφερε ότι, ίσως, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα των συνεταιρισμών που συμμετέχουν να έχουν δικαιώματα στην σποροπαραγωγή, καθώς επίσης να δοθούν φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή των παραγωγών σε οργανώσεις παραγωγών.

Το καταστατικό

Τα επόμενα βήματα που συμφωνήθηκαν είναι η αποστολή του σχεδίου καταστατικού (που επεξεργάστηκε η νομική υπηρεσία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ), στα υποψήφια μέλη της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής, προκειμένου να γίνει η σχετική διαβούλευση. Κατόπιν, θα ακολουθήσει συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής, με την πλευρά των μεταποιητικών βιομηχανιών, ώστε να συμφωνηθεί από κοινού η πορεία των διεργασιών για τη σύσταση της νέας Διεπαγγελματικής, καθώς και το χρονοδιάγραμμα. Η συνάντηση αυτή θα γίνει στα μέσα Μαρτίου, στην Αθήνα.

Θα ακολουθήσουν τρεις εκδηλώσεις, στα Γρεβενά, στη Λάρισα και στην Καβάλα, όπου θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για τη συγκεκριμένη προσπάθεια και να ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν μαζικά.

Τα μέλη της Επιτροπής

  • Νίκος Στεργίου Πρόεδρος ΑΣ Πελεκάνος
  • Χρήστος Τσιχίτας Πρόεδρος Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης (ΑΕΣ) Θεσσαλονίκης
  • Χρήστος Σιδηρόπουλος Πρόεδρος ΑΣ Λαρισαίων αγροτών
  • Κώστας Λεπίδας Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας
  • Βασίλης Παρόλας Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας
  • Χρυσόστομος Παυλίδης Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Γρεβενών