Αλλάζουν επίπεδο οι «Δρόμοι του Κρασιού»

Σε μια νέα φάση περνά, πλέον, το πρόγραμμα «Δρόμοι του Κρασιού», που εφαρμόσθηκε το 2015 από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), με βασικό σκοπό την ανάδειξη των οινοποιείων της και των κρασιών που παράγονται στην Πελοπόννησο. Η εμφανής ανάγκη ανανέωσης του προγράμματος, μετά από μια επιτυχημένη πορεία δεκαετίας, οδήγησε τους οινοποιούς στην απόφαση της αναβάθμισής του.
«Το πρόγραμμα αυτό έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στα οινοποιεία. Αυτό δεν υπήρχε πριν από 15 χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νεμέα, που υποδέχεται, πλέον, πάρα πολύ κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αργολίδα, όπου είναι επισκέψιμα τα οινοποιεία Σκούρα, Παπαντώνη και Κορονιώτη και υποδέχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα», περιγράφει η οινολόγος Μαριάννα Μακρύγιαννη, που θα δώσει το «παρών» στη χάραξη του νέου πρότζεκτ.
Σε ό,τι αφορά τον νέο σχεδιασμό και τη στόχευση που θα χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «Δρόμοι του Κρασιού», η κα Μακρύγιαννη διευκρινίζει ότι «στόχος είναι η συνεργασία όλων των οινοποιείων, αλλά και των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων σε αυτό το δίκτυο, όπως τα εστιατόρια, τα καταλύματα, αλλά και οι παραγωγοί. Έτσι, θα προσφέρεται στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη εμπειρία, που θα περιλαμβάνει όλα όσα διαθέτει η περιοχή σε επίπεδο φυσικών, αλλά και πολιτιστικών τοπίων. Μια ολοκληρωμένη, σφαιρική εικόνα της Πελοποννήσου. Ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει μία ολοκληρωμένη εμπειρία, ώστε να θέλει να επαναλάβει αυτήν τη διαδρομή».
Αναφορικά με τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του προγράμματος, η ίδια επισημαίνει: «Πάντα πρέπει να υπάρχουν τρόποι για τη βελτίωση της ποιότητας. Το δίκτυο, πλέον, θα θέσει κάποια κριτήρια, που θα στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Αυτό θα ισχύει τόσο για τα οινοποιεία όσο και για τις άλλες επιχειρήσεις, που θα είναι ενταγμένες στους “Δρόμους του Κρασιού”. Όλοι θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να είναι εγγυημένη η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών».
Στόχευση
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα κινηθούν περισσότερο στην προσέλκυση επισκεπτών από το εσωτερικό της χώρας ή το εξωτερικό, η κα Μακρύγιαννη τονίζει ότι «η στόχευση είναι προς όλους, τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους. Η Πελοπόννησος δέχεται μεγάλο όγκο ξένων επισκεπτών και, κατά συνέπεια, οφείλουμε να διεκδικήσουμε ένα μερίδιο που θα έχει υψηλές απαιτήσεις και σχετικό ενδιαφέρον».
Σε εξέλιξη η διαδικασία
Η διαδικασία για την αναβάθμιση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και στόχος είναι η εφαρμογή του από το τέλος Ιουνίου και μετά. Στους δρόμους του κρασιού θα συμμετέχουν 60 οινοποιεία και άλλα τόσα εστιατόρια και καταλύματα ανά περιοχή. Για τη δυνατότητα να φιλοξενούνται οι επισκέπτες στον χώρο των οινοποιείων, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον τρία οινοποιεία που μπορούν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία.