Αλλάζουν καλλιέργειες εξαιτίας της Σουλτανίνας στην Κορινθία

Στρέφονται απεγνωσμένοι στην ελιά οι παραγωγοί

Ανατροπή δεδομένων φέρνει στην Κορινθία η πορεία της Σουλτανίνας που χαρακτηρίζεται πλέον προβληματική και έχει ως αποτέλεσμα κινήσεις αναδιάρθρωσης που, ωστόσο, δεν αποτελούν προϊόν μιας στρατηγικής, αλλά πανικού και ανασφάλειας, με στόχο την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης.

«Η κρίση στα αμπελοειδή και ειδικότερα στη Σουλτανίνα που βρίσκεται σε ιδιαίτερα προβληματική πορεία έχουν δημιουργήσει ανασφάλειες», εξηγεί ο φυτωριούχος Σωτήρης Σαλής.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «το επιτραπέζιο σταφύλι φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπο με το ερώτημα της επιβίωσης, αφού έχουν μπει άλλες ποικιλίες με δικαιώματα που υπόσχονται πολλά. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη περιοχή της Κορινθίας στον Δήμο Βέλου – Βόχας έχει ξεμείνει από νερό. Μοιραία, λοιπόν, οι καλλιέργειες αμπέλου και πορτοκαλιών εγκαταλείπονται.

Σε όλα αυτά προστίθενται η έλλειψη εργατικών χεριών και η απουσία της νέας γενιάς από την παραγωγή. Με αυτά τα δεδομένα δημιουργήθηκε η τάση που οδηγεί σε απόλυτη κυριαρχία της ελαιοκαλλιέργειας. Έτσι όπως πάει, η ελιά θα καλύψει τα πάντα σε λίγο καιρό».

Λύσεις απελπισίας

Σύμφωνα με τον κ. Σαλή, η επιλογή της ελαιοκαλλιέργειας γίνεται επειδή θεωρείται πιο εύκολη από τις άλλες καλλιέργειες, ενώ το λάδι σαν ένα διαφορετικό προϊόν μπορεί να αποθηκευτεί, ενώ έχει και προορισμούς. «Παράλληλα, θέλει εργατικά χέρια κυρίως για την περίοδο της συγκομιδής, σε αντίθεση με τις καλλιέργειες που υπάρχουν τώρα», αναφέρει.

Σημειώνει, δε, ότι «οι αλλαγές αυτές είναι λύσεις απελπισίας από μικρούς παραγωγούς, αφού δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί που θα αναλάμβαναν και τη συσπείρωση των παραγωγών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν ικανό να κερδίσει τις ξένες αγορές».

Για το θέμα μίλησε στην «ΥΧ» και ο γεωπόνος Γιώργος Πάπας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κορινθίας είναι η Σουλτανίνα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Κυκλοφορούν νέες ποικιλίες, αλλά δεν είναι δοκιμασμένες στο μικροκλίμα της περιοχής και ενώ υπόσχονται διάφορα, στο τέλος μπορεί να προκύψουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι λάθος να λειτουργούμε συγκυριακά και ειδικά σε καλλιέργειες που χρειάζονται χρόνο για να αποκατασταθούν», εξηγεί.