«Μαύρα σύννεφα» βλέπουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Κορινθία

26/06/2024
1' διάβασμα
mavra-synnefa-vlepoun-oi-elaioparagogoi-stin-korinthia-324475

Δυσάρεστες παραμένουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου στην Κορινθία, καθώς μιλούν για μία, ακόμη, σοδειά μεγάλων μειώσεων. «Η πρόβλεψή μας είναι ότι η μείωση θα φτάσει το 60%», αναφέρει από την τοπική ΔΑΟΚ ο γεωπόνος Γιάννης Καλαντζής, εξηγώντας ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και μόνο στην Κορωνέικη ποικιλία, που δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της παραγωγής, διαφέρει κάπως η εικόνα.

Ακόμη χειρότερη πρόβλεψη κάνει για τη νέα παραγωγή ο καλλιεργητής Βασίλης Παρασκευάς από τον Άγιο Βασίλειο, ανεβάζοντας την εκτίμηση της μείωσης στο 80%. «Η ζημιά φάνηκε στην ανθοφορία», σημειώνει, εκτιμώντας ότι η σκόνη που υπήρχε επηρέασε τον ανθό, έχοντας ιδιαίτερη επίπτωση στην τοπική ποικιλία Μανάκι, η οποία και πλειοψηφεί έναντι της Κορωνέικης. «Σε μερικούς ελαιώνες, η ζημιά ήταν ολοκληρωτική», υπογραμμίζει.

Αντίθετα, πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο γεωπόνος Γιώργος Πάπας, από την περιοχή του Κιάτου. Όπως εκτιμά, η παραγωγή για την περιοχή δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όμως θα είναι καλύτερη από την περασμένη χρονιά. «Φυσικά, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά», συμπληρώνει.