Αλόη: Εναλλακτική καλλιέργεια με αξιοποίηση των ημιορεινών… μποστανιών

aloe-kalliergeia2

Αξιοποιώντας τα ημιορεινά κτήματα, ή αλλιώς τα μποστάνια τους, που δεν τα χρησιμοποιούσαν για σπορά, μια ομάδα 6 παραγωγών στη Νάξο, ψάχνοντας να βρουν το καινούργιο, να ενισχύσουν τις καλλιέργειές τους αλλά και να βρουν τι θέλουν οι αγορές, προχώρησαν σε μια εναλλακτική καλλιέργεια, την αλόη. Μια καλλιέργεια που μπορεί –όπως χαρακτηριστικά λένε– να έχει την κούραση και τον κόπο της, αλλά έχει μεγάλη απόδοση.

Στη Νάξο, με την καλλιέργεια της αλόης ασχολούνται περίπου 20 παραγωγοί σε σύνολο 40 στρεμμάτων (οι 6 διαθέτουν περίπου 20 στρέμματα). Η αλόη είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται ένα… καλό χωράφι. Οι παραγωγοί του νησιού την καλλιέργησαν στα ημιορεινά, γιατί το φυτό δεν χρειάζεται πολύ νερό τον χειμώνα και απαιτεί ένα κτήμα που να μην πιάνει πάγο. Για τη στροφή σε αυτή την καλλιέργεια ο Γιώργος Γκούφας, πρόεδρος της ομάδας, μας λέει ότι οι προσπάθειες ξεκίνησαν το 2012 και κατόπιν σκέψης και έρευνας κατέληξαν στην αλόη: «Ο λόγος ήταν ότι είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει στην περιοχή μας, δεν παρουσιάζει ασθένειες και δεν χρειάζεται ραντίσματα ή ζιζανιοκτόνα. Συγχρόνως, είδαμε ότι σε παγκόσμια κλίμακα η παραγωγή δεν καλύπτει την ζήτηση».

Μέχρι και τρία κοψίματα τον χρόνο

Από το φυτό, οι καλλιεργητές μπορούν να κόψουν φύλλα μέχρι 3 φορές τον χρόνο, ανάλογα με τη δύναμη που έχει το καθένα απ’ αυτά, σε χρόνο που δεν περιορίζει τον παραγωγό: «Δεν είναι σαν τα μήλα ή τα βερίκοκα, που αν δεν τα μαζέψεις σήμερα θα πέσουν και θα σαπίσουν. Δεν μπορείς όμως να τα αφήσεις και πάρα πολύ καιρό, γιατί τα κάτω φύλλα θα αρχίσουν να μαραίνονται».

Είναι μια καλλιέργεια που πολλαπλασιάζεται από μόνη της και μπορεί να επεκταθεί χωρίς να φορτωθεί ο παραγωγός πολλά έξοδα από την αρχή. Το φυτό της αλόης για να γίνει παραγωγικό χρειάζεται μόνο 3 με 4 μήνες τον χρόνο, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά και βιολογικά λιπάσματα για να βοηθηθεί και να αναπτυχθεί, ενώ το νερό που απαιτεί είναι μόλις 1 λίτρο την εβδομάδα.

Αλόη με βιολογική καλλιέργεια

Σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτεύσουν μέχρι 1.000 φυτά, τα οποία βγάζουν παραφυάδες ή αλλιώς «τα μωρά, που λέμε εμείς. Όταν πάρεις από τις  …μητέρες τις παραφυάδες, τότε μπορείς να φυτεύσεις απ’ αυτά επιπλέον μέσα στην χρονιά από 3 μέχρι και 5 στρέμματα. Δύο με τρεις φορές τον χρόνο κόβουμε τα φύλλα, που έχουν συμπληρώσει τη διετία και την τριετία και πληρούν τις προδιαγραφές, προκειμένου να πάρουμε το προϊόν που θέλουμε», μας εξηγεί στην συνέχεια ο καλλιεργητής αλόης, Γεράσιμος Πολυκρέτης.

aloe-kalliergeiaΑπό τις 300 ποικιλίες που υπάρχουν πανελλαδικά, στη Νάξο καλλιεργούν την barbadensis miller, η οποία βγάζει κίτρινο ανθάκι. Η ποικιλία αυτή, όπως μας λέει ο κ. Πολυκρέτης, «είναι η μόνη που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για εξωτερική χρήση και ως πόσιμη».

«Η καλλιέργεια έχει την κούρασή της και τον κόπο της. Έχει όμως και καλές αποδόσεις. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι τα έξοδα τα κάνεις μία φορά, για την αγορά του πολλαπλασιαστικού φυτού, τις σωληνώσεις κ.ά και τα οποία κοστολογούνται περίπου στα 4.000 ευρώ/στρέμμα», σημειώνει. Επίσης, με περίπου τρία κοψίματα τον χρόνο, το κάθε στρέμμα αποδίδει 5 με 10 τόνους.

Επενδυτικά βήματα

Όταν η καλλιέργεια προχώρησε «δεν ξέραμε τι θα κάνουμε τα φύλλα από αυτό το φυτό. Καταφέραμε να μπούμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δημιουργήσαμε μια μικρή μονάδα στη Νάξο, προκειμένου να επεξεργαζόμαστε τα φύλλα της αλόης και να παράγουμε την λεγόμενη γέλη», μας λέει ο Γ. Γκούφας. Αυτήν τη στιγμή, το προϊόν διατίθεται σε φαρμακεία, σε μαγαζιά καλλυντικών και βιολογικών προϊόντων, ενώ στοχεύουν και σε αγορές του εξωτερικού. «Επειδή το προϊόν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλόη είναι ακριβό, και ο ανταγωνισμός που υπάρχει στην αγορά είναι τεράστιος. Το παρήγορο και το αισιόδοξο όλης αυτής της κατάστασης και της προσπάθειας είναι ότι όποιοι την χρησιμοποιούν είναι ευχαριστημένοι, γιατί οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης δρουν άμεσα στον οργανισμό», σημειώνει.