Αλχημείες της ΕΕ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τον Τραμπ

Η πρόεδρος της Κομισιόν πατάει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς πιέζει για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι η συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει το εμπόριο, την τεχνολογία και την ενέργεια. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να εξασφαλίσει ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, η πολιτική των οποίων έχει ήδη πλήξει βασικούς εμπορικούς τομείς της ΕΕ, όπως τα αεροσκάφη, το κρασί και τον χάλυβα.

Κορυφαίες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, δεν επιθυμούν να γίνουν βασικές παραχωρήσεις από την Κομισιόν που αφορούν τον αγροτικό τομέα, ειδικότερα στους ευαίσθητους τομείς των προτύπων και των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Μέχρι τώρα, η επίτευξη συμφωνίας φαινόταν αδύνατη εξαιτίας της γεωργίας. Χώρες όπως οι Γαλλία, Αυστρία και Ολλανδία απαγόρευσαν ρητά στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς για τη γεωργία, με τον πρόεδρο Τραμπ να επιμένει ότι χωρίς αυτή δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, πιστεύουν ότι μπορούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τη γεωργία σε μια εμπορική συμφωνία, αλλά επιβάλλοντας ξεχωριστές δεσμεύσεις για τη μείωση των εμποδίων από την ΕΕ σε ορισμένα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Αυτό όμως δεν λύνει το αρχικό δίλημμα, είτε η ΕΕ ανοίξει την αγορά της σε σημαντικό βαθμό στα αμερικανικά αγροτικά αγαθά, είτε όχι. Επίσημα, η Επιτροπή προσφέρει μόνο εξαιρετικά μικρές παραχωρήσεις σε γεωργικά προϊόντα. Ο Χόγκαν δήλωσε ότι η ΕΕ θα συζητούσε για εισαγωγές τροφίμων σε προϊόντα όπως τα μήλα και τα αχλάδια, προϊόντα τα οποία οι αγρότες της ΕΕ επιθυμούν να εξάγουν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές, μέσω του υπουργού Γεωργίας, Σόνι Περντιού, ότι μια συμφωνία για πολύ περιορισμένα αγροτικά προϊόντα δεν είναι εφικτή, ζητώντας περισσότερα. «Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την έγκριση περισσότερων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, πράγμα που θα είχε πραγματική αξία για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ», ανέφερε αξιωματούχος, όμως αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις σε πολλές χώρες, δημιουργώντας παράλληλα την εντύπωση ότι η ΕΕ χαμηλώνει τα πρότυπα τροφίμων.