Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Αμαζόνιος: Kινδυνεύει από την αποψίλωση δασών, αλλά και από εξορύξεις υδρογονανθράκων

04/08/2023
2' διάβασμα
amazonios-kindynevei-apo-tin-apopsilosi-dason-alla-kai-apo-exoryxeis-ydrogonanthrakon-298595
Kayapo Indigenous protesters block highway BR-163 with a banner that reads in Portuguese "Defending the Amazon. Without listening to Indigenous people, there will be no concession and nor grain railway," near Novo Progresso, Para state, Brazil, Monday, Aug. 17, 2020. Experts say blazes and deforestation are pushing the world's largest rainforest toward a tipping point, after which it will cease to generate enough rainfall to sustain itself. (AP Photo/Andre Penner)

Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής ζητούν από τους ηγέτες των χωρών όπου εκτείνεται η Αμαζονία να αναστείλουν τα σχέδια για γεωτρήσεις και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στην περιοχή.

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών όπου εκτείνεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας, οι ειδικοί προτείνουν στις αρχές τη σταδιακή απόσυρση από τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα εξορύξεων και την προώθηση μιας δίκαιης μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε κοινή ανακοίνωση πολλών επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων όλης της Λ. Αμερικής επισημαίνεται ότι οι κρατικές εταιρείες ακόμη δεν έχουν εντάξει στο σχεδιασμό τους την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ οι ιδιωτικές δεν παίρνουν καμιά θέση. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο Εκουαδόρ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2012-2022 υπήρξαν 1584 περιστατικά διαρροής πετρελαίου σε διάφορα στάδια της διαδικασίας εξόρυξης, ενώ στο Περού καταγράφηκαν 566 διαρροές στην περίοδο από το 2000 μέχρι το 2021.

Πέρα από τις καταγγελίες ότι οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να θέσουν προ των ευθυνών τους τις εταιρείες πετρελαίου που ευθύνονται για αυτά τα περιστατικά, στο κείμενο γίνεται και ειδική μνεία στα σχέδια του βραζιλιάνικου ενεργειακού κολοσσού Petrobras να προχωρήσει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στις εκβολές του Αμαζόνιου στον Ατλαντικό.

Σε συνέντευξη τύπου στη Μπελέμ, η Βραζιλιάνα επιστήμονας Άνε Αλενκάρ του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών της Αμαζονίας κάλεσε τον πρόεδρο Λούλα να ηγηθεί της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος και να στραφεί προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα στην οικονομία γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «Αμαζονία και πετρέλαιο δεν συνδυάζονται».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2020 γίνονταν εξορύξεις ορυκτών καυσίμων σε εκτάσεις που αντιστοιχούν στο 9,4% της Αμαζονίας, ενώ στο Εκουαδόρ εκμετάλλευση υδρογονανθράκων γίνεται σε επιφάνεια που υπερβαίνει το 52% των τροπικών δασών της χώρας. Οι οργανώσεις καταλήγουν ότι το 73% των κοιτασμάτων πετρελαίου και το 67% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους αν θέλουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να πετύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, που επιτεύχθηκε το 2016.

Πηγή: EFE, ertnews.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: