Οι Αμβυκούχοι Τυρνάβου ζητούν ευνοϊκή φορολόγηση και διατήρηση των τεσσάρων διήμερων

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αμβυκούχοι της επαρχίας Τυρνάβου, εν αναμονή της νέας εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τους όρους και τους κανόνες της φετινής αποσταγματικής περιόδου.

Όπως είναι γνωστό, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (στις 12/8/22), ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, την ανακάλεσε και σε συνεργασία με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, εξετάζει τη νέα ρυθμιστική απόφαση.

Ο Σύλλογος Αμβυκούχων-Αμπελουργών Τυρνάβου, στις διαδοχικές επαφές που έχει με πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο, ζητά, μεταξύ άλλων, μείωση της φορολογίας, καθώς με το ισχύον καθεστώς η επιβάρυνσή τους από 600 ευρώ κατά μέσο όρο θα αυξηθεί σε 1.900 ευρώ, τη διατήρηση της αποσταγματικής περιόδου σε τέσσερα διήμερα και όχι έξι μέρες που προβλέπονταν, διότι στην επαρχία Τυρνάβου το μεταβρασμένο τσίπουρο με διπλή βράση του προϊόντος -διαδικασία που διασφαλίζει την παράδοση και την ποιότητα- απαιτεί δύο μέρες και, φυσικά, να μην ισχύσουν όσα προέβλεπε η προηγούμενη εγκύκλιος, η οποία εισήγαγε νέους και αναπάντεχους περιορισμούς που τους αποθαρρύνουν από την παραδοσιακή διήμερη απόσταξη.

«Κι αυτό συμβαίνει μέσω της έμμεσης κατάργησης των ίδιων των αδειοδοτημένων και ογκομετρημένων αμβύκων και με την επιβολή παράλογων απαγορεύσεων που καθιστούν τη διαδικασία απόσταξης επισφαλή για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και λιγότερο αποδοτική για την ποιότητα του τελικού προϊόντος», εξηγούν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αντ. Τσικριτζής, μιλώντας στην «ΥΧ», τονίζει την αναγκαιότητα διατήρησης του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων και για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που παρατηρείται υπερπαραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια, όπως και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά σταφύλια τα οποία χτυπήθηκαν από το χαλάζι και τα καζαναριά αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τους αμπελουργούς.

«Τα καζαναριά αποτελούν σημαντική και ασφαλή διέξοδο για την αποσυμφόρηση της αγοράς και την οικονομική ενίσχυση των αμπελουργών και της αμπελοκαλλιέργειας συνολικά», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι η αποσταγματική περίοδος φέτος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου για Λάρισα-Τρίκαλα και στις 15 Οκτωβρίου για την επαρχία Τυρνάβου.