Αμερικανική έρευνα για την αντιμετώπιση του σκουληκιού στο καλαμπόκι

Της Ελένης Ριζάκη

Την παρακολούθηση και την πρόληψη της διάδοσης του σκουληκιού στον αραβόσιτο (Helicoverpa zea) μέσα από την αξιοποίηση της θερμοκρασίας του εδάφους αναδεικνύει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνδύασαν στο εργαστήριο διαχρονικά δεδομένα για τη θερμοκρασία του εδάφους με πληροφορίες σχετικά με την επιβίωση του εντόμου σε κρύες καιρικές συνθήκες, στοχεύοντας να κατανοήσουν καλύτερα την ιδανική συνθήκη διαχείμασης του ζιζανίου ή κατά πόσο μπορεί αυτό να επιβιώσει κάτω από τη γη κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Επειδή πρόκειται για ζιζάνιο που καταστρέφει σοδειές καλαμποκιού, βάμβακος, σόγιας, πιπεριών, ντοματών και άλλων λαχανικών, η συγκεκριμένη έρευνα συμβάλλει στον περιορισμό οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

Επίσης, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο από τους παραγωγούς, διαθέτοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες ανάπτυξης του ζιζανίου, του οποίου η διαχείμαση επιτυγχάνεται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, λαμβάνοντας, όμως, την ίδια στιγμή υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.