Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Δημιουργία νέων προϊόντων με φόντο την ενίσχυση της εκπαίδευσης

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κους κους εμπλουτίζουν την γκάμα του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της ΑΓΣ
14/05/2025
2' διάβασμα
amerikaniki-georgiki-scholi-dimiourgia-neon-proionton-me-fonto-tin-enischysi-tis-ekpaidefsis-352827

Δύο νέα προϊόντα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το κους κους, έρχονται να εμπλουτίσουν την γκάμα του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ), δίνοντας στους σπουδαστές ακόμη ένα έναυσμα ανάπτυξης της εκπαιδευτικής τους εμπειρίας.

Πιο συγκεκριμένα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από τον εκπαιδευτικό ελαιώνα της σχολής, έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την εξαιρετική ποιότητα και τη μοναδική του γεύση. Ελαιοποιείται και συσκευάζεται –σε συνεργαζόμενο ελαιοτριβείο για λογαριασμό της Σχολής– με τη μέθοδο της εξαγωγής εν ψυχρώ και με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα CO2, ώστε να μην οξειδώνεται, μία διαδικασία που διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και το άρωμα του ελαιοκάρπου.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Χρήστος Καβούνης, Farm Manager Φυτικής Παραγωγής στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, «αφορμή για την τυποποίηση και τη διάθεση του ελαιολάδου ήταν το γεγονός ότι θέλαμε ως σχολή να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν. Υπάρχουν, δηλαδή, παλιοί και καλοί ελαιώνες στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή με μεγάλα δέντρα, οι οποίοι παράγουν ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, το οποίο όμως δεν είχε φτάσει στο σημείο της τυποποίησης. Διαμέσου αυτής της διαδικασίας, πλέον, οι σπουδαστές μπορούν να δουν όλη τη γραμμή παραγωγής για το ελαιόλαδο και τον τρόπο με τον οποίο φτάνει στο ράφι ως τελικό προϊόν με ετικέτα».

Αυστηρά πρότυπα ποιότητας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

Θέλοντας να ενισχύσουν την γκάμα των παραδοσιακών ζυμαρικών δημιούργησαν και το κους κους, που παράγεται από αγνά υλικά, τα οποία καλλιεργούνται και παράγονται και αυτά στο αγρόκτημα (σ.σ. γάλα και αβγά). Η διαδικασία παραγωγής βασίζεται σε αυστηρά πρότυπα ποιότητας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και διατίθεται σε συσκευασίες των 500 γρ. 

Όπως αναφέρει ο κ. Καβούνης, «η δημιουργία ολοκληρωμένων προϊόντων ακουμπά πάνω σε πολλά πεδία εκπαίδευσης, όπως η μεταποίηση, η τυποποίηση, η δημιουργία ετικέτας, το οικονομικό κομμάτι και το μάρκετινγκ. Επομένως, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και γνωρίσουν όλη τη γραμμή παραγωγής για διαφορετικά προϊόντα».

Φορέας εκπαίδευσης και βιώσιμης παραγωγής

Με την κυκλοφορία των συγκεκριμένων προϊόντων, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ενισχύει την εικόνα της ως ένας φορέας εκπαίδευσης και βιώσιμης παραγωγής, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία με τις παραδόσεις της ελληνικής υπαίθρου. Τα προϊόντα αναδεικνύουν την αφοσίωση της σχολής στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της τοπικής παραγωγής, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα της καινοτομίας και της φιλοσοφίας της.