Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Ευκαιρία δικτύωσης μαθητών από τη Θεσσαλονίκη σε σχολεία των ΗΠΑ

Μια πόρτα στον αγροδιατροφικό τομέα των ΗΠΑ, τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες και τον τρόπο ζωής τους ανοίγει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου και τους σπουδαστές του Ι.ΙΕΚ και του Perrotis College μέσω της συνεργασίας με τον εθνικό οργανισμό των ΗΠΑ, Future Farmers of America (FFA).

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας, πριν από λίγες ημέρες, έγινε το πρώτο εκτός των ΗΠΑ παράρτημα του οργανισμού, «καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο μια ιστορική στιγμή στην πορεία της σχολής, καθώς έγινε το μοναδικό ίδρυμα με το οποίο o FFA διατηρεί, πλέον, θεσμική σχέση και βρίσκεται εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου, Απόστολος Βουρκούδης.

Το χρονικό της συνεργασίας

Πιο αναλυτικά, ο FFA είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός αγροτικής νεολαίας των ΗΠΑ και ιδρύθηκε το 1928 στο Blacksburg της Virginia. Έκτοτε, βοηθά αγρότες να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες, γνώσεις και δεξιότητες στην αειφόρο διαχείριση των εκμεταλλεύσεων και βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων, αυξάνοντας το αποτύπωμα της διαδοχής στην ανάπτυξη της υπαίθρου, σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγροτική παραγωγή.

Σήμερα, αριθμεί 980.000 οργανωμένα μέλη, σε 9.000 Chapters σε όλες τις πολιτείες. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή περιστασιακά είχε αναπτύξει σχέση με το FFA από το 1976. Τότε, τέσσερις απόφοιτοι (Γιώργος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κοσμίδης, Γιάννης Μποροβήλας και Βαγγέλης Βέργος) την εκπροσώπησαν στους πρώτους ολυμπιακούς γεωργικούς αγώνες, στο Kansas City του Missouri, και, στη συνέχεια, οι δύο τελευταίοι φιλοξενήθηκαν για έναν χρόνο σε οικογένειες με αγροκτήματα.

Έκτοτε, η ζωή τους άλλαξε σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Τον Μάιο, όμως, του 2023 μπήκε σε πορεία δημιουργίας δομημένου και θεσμοθετημένου δικού της Chapter σε συνεργασία με το αδελφοποιημένο Clarksville Christian School, από το Τενεσί. Με αυτόν τον τρόπο, παρακάμφθηκε η γραφειοκρατία με τον εθνικό οργανισμό, ο οποίος από το καταστατικό του δεν αναπτύσσεται διεθνώς.

Τα οφέλη για τους μαθητές

Η συνεργασία αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετέχουν σε σεμινάρια και projects, να ανταλλάξουν απόψεις με μαθητές από τα σχολεία που συμμετέχουν στον FFA, αλλά και να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται.

«Οι μαθητές μας, οι οποίοι μιλούν πολύ καλά αγγλικά και ανήκουν σε αγροτικές οικογένειες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών που προβλέπει η συνεργασία της ΑΓΣ με τον FFA. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν από μία αγροτική οικογένεια των ΗΠΑ, ώστε να γνωρίσουν και να συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες της.

Στη συνέχεια, ένας μαθητής από αμερικανικό σχολείο θα φιλοξενηθεί αντίστοιχα από την ελληνική οικογένεια. Οι μαθητές θα πραγματοποιούν το ταξίδι τους στις ΗΠΑ μετά το τέλος των σπουδών τους, καθώς η χρονική διάρκεια παραμονής τους εκεί είναι μεγάλη και θα διαρκεί από τέσσερις μήνες έως έναν χρόνο. Ωστόσο, είμαστε σε συζητήσεις για την πραγματοποίηση μικρότερης διάρκειας ταξιδιών των μαθητών μέσα στο σχολικό έτος», εξηγεί ο κ. Βουρκούδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι η συνεργασία αυτή «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό, καθώς και να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους».