Αμερικανική πανεπιστημιακή έρευνα υπόσχεται μείωση της λίπανσης έως 75%

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ (Utah State University) πραγματοποίησαν μελέτες με στόχο την ανάπτυξη νανοτεχνολογίας στα λιπάσματα, που θα επιτρέψει τη χρήση ιδιαίτερα μειωμένων ποσοτήτων.

Σύμφωνα με αυτές, υποστηρίζουν ότι στο εγγύς μέλλον, χάρη σε αυτή την τεχνολογία, οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 75%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο επιστημονικό έντυπο Nature Food. O Yiming Su, καθηγητής τους USU, ήταν επικεφαλής της μελέτης.

«Τα συμβατικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα συνδέονται τα τελευταία χρόνια με υψηλά επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης. Τα “νανοενεργά” λιπάσματα λειτουργούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά πιο στοχευμένα. Αυτό τα κάνει πιο αποτελεσματικά και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», δηλώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποδοτικότητα της τεχνολογίας ποικίλλει ανάλογα με την καλλιέργεια ή το φυτό, όμως πολλά από τα φυτά έδειξαν στις δοκιμές ότι χρειάστηκαν 30% μικρότερη ποσότητα λιπασμάτων, κάποια χρειάστηκαν τη μισή ποσότητα και κάποια 75% λιγότερη ποσότητα.

Αν και ακόμα τέτοια λιπάσματα δεν είναι έτοιμα για μαζική χρήση, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η καινοτομία των νανοενεργών αγροχημικών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της βιώσιμης γεωργίας και παραγωγής τροφίμων. Το επόμενο βήμα θα είναι να καταστούν αυτά τα λιπάσματα προσιτά σε κόστος, ώστε να μπορούν οι αγρότες να τα χρησιμοποιούν σε μαζική κλίμακα. «Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο των ερευνών. Αν βελτιώσουμε την αποδοτικότητα, θα πετύχουμε», δηλώνει ο επικεφαλής των ερευνών.

Εκτός των λιπασμάτων, οι έρευνες επεκτείνονται και σε νανοτεχνολογία για την αφαίρεση ρύπων και αλάτων από το νερό, καθιστώντας το έτσι κατάλληλο για άρδευση και για ανθρώπινη κατανάλωση.