Άμεσες ενισχύσεις: Πλήρη Εξωτερική Σύγκλιση ζητά εκ νέου η ομάδα του Βίσεγκραντ

✱ Υπέρ Βουλγαρία και Ρουμανία, ανησυχία στην Αθήνα ✱ Στο στόχαστρο και η Πράσινη Συμφωνία ✱ Η Γερμανία σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

Τις διεκδικήσεις τους για τη μελλοντική ΚΑΠ έθεσαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Γεωργίας έξι κρατών-μελών της Ένωσης, προκαλώντας ένα νέο κύμα αντιδράσεων στους κόλπους των Βρυξελλών. Σε κοινή τους επιστολή, οι υπουργοί της ομάδας Βίσεγκραντ, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, μαζί με τους υπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ζητούν να επισπευσθεί η Εξωτερική Σύγκλιση και επιπλέον η νέα ΚΑΠ να μη δεσμευτεί νομικά από τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F).

Η επιστολή τους, που κοινοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου, έρχεται να ταράξει το μέχρι πρότινος θετικό κλίμα στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου για πρώτη φορά υπό τη σκέπη της γερμανικής προεδρίας και με τη φυσική παρουσία των υπουργών.

Η περίοδος συναίνεσης και κατανόησης, που επέδειξαν τους τελευταίους μήνες τα κράτη-μέλη εξαιτίας της πανδημίας, φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα νέα δεδομένα και σε οικονομικό πλέον επίπεδο, όπως διαμορφώνονται, επανέφεραν στο προσκήνιο τις προσωπικές φιλοδοξίες των κρατών-μελών και τα εθνικά τους συμφέροντα, σπάζοντας με το «καλημέρα» το κεντρικό σύνθημα της γερμανικής προεδρίας, «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης».

Εξωτερική Σύγκλιση

Οι υπουργοί των έξι κρατών-μελών ζητούν ο σχεδιασμός των Στρατηγικών Σχεδίων να μη δεσμεύεται νομικά από τις στρατηγικές «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και για τη «Βιοποικιλότητα», αλλά οι συστάσεις της Κομισιόν σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσουν απλά ως κατευθυντήριες γραμμές. Συμπληρώνουν, δε, ότι «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που απορρέουν από τις ειδικές στρατηγικές, είναι ίδιες σε όλα τα κράτη-μέλη». Επομένως, υπογραμμίζουν, «οι σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των άμεσων πληρωμών μεταξύ των κρατών-μελών δεν δικαιολογούνται πλέον» και καλούν την Επιτροπή να κλείσει αυτές τις διαφορές κατά την περίοδο 2021-2027.

Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, έχει ταχθεί κατά της πλήρους Εξωτερικής Σύγκλισης, αλλά και οποιασδήποτε μορφής Εξωτερικής Σύγκλισης με αποκλειστικό κριτήριο την έκταση, καθώς αδικούν τις χώρες που διαθέτουν μικρές εκτάσεις γης και οι επιπτώσεις τους αναμένονται ολέθριες για τους παραγωγούς. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη συνέχιση της σταδιακής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών έως το 2026.

Μεταβατική περίοδος

Τεταμένο, όμως, είναι το κλίμα μεταξύ ευρωβουλευτών και Κομισιόν, καθώς οι πρώτοι –υπενθυμίζουμε μαζί με την κροατική προεδρία– συμφώνησαν σε διετή μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει σε μόνο ένα έτος. Το ζήτημα, εξάλλου, έθεσαν ενώπιον της υπουργού Γεωργίας της Γερμανίας, Julia Klockner, την περασμένη Τετάρτη 15 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση που είχαν σχετικά με τους στόχους της προεδρίας.

Αν και η ίδια απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, σημειώνοντας ότι δεν εκπροσωπεί τη θέση της χώρας της, αλλά ότι θα διαδραματίσει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των κρατών-μελών, εξήγησε ότι αναμφίβολα η μεταβατική περίοδος της ΚΑΠ αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας. Όπως επεσήμανε, η οριστικοποίηση του μεταβατικού κανονισμού και η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ τον Οκτώβριο βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Η προεδρία θα επικεντρωθεί, επίσης, στην ευζωία των ζώων, στην ψηφιοποίηση της γεωργίας και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στις στρατηγικές «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», τη «Βιοποικιλότητα» και τα δάση.

Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας

Τα κυριότερα σημεία στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου της Δευτέρας 20 Ιουλίου είναι τα εξής:

 Ο κανονισμός για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και η πράσινη αρχιτεκτονική.

 Η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

 Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων.

Επίσης, η γερμανική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της για τη γεωργία και την αλιεία.

Προϋπολογισμός

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι η κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής (17-18 Ιουλίου) για τον προϋπολογισμό και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων της «τετράδας των φειδωλών» (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία), η πλειονότητα των κρατών-μελών μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο επιμένουν η ΚΑΠ να υποστηρίζεται από έναν ισχυρό προϋπολογισμό.

Εξάλλου, οι ευρωβουλευτές, διά στόματος του επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, Norbert Lins, ζητούν από τη γερμανική προεδρία να εγγυηθεί πως θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια και ότι θα διασφαλίσει τα κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να διαπραγματευτούν την επόμενη ΚΑΠ τον Οκτώβριο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη 15 Ιουλίου, η Γερμανίδα υπουργός υπερασπίστηκε ακόμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επισήμανε ότι για την επίτευξη των στόχων της πρέπει να δοθούν εναλλακτικές λύσεις στους αγρότες και υπογράμμισε τη σημασία που θα διαδραματίσουν τα 15 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προετοιμασία των Ευρωπαίων παραγωγών. Μεγάλο μέρος της συζήτησης, πάντως, αφιερώθηκε στην καλή μεταχείριση και διαβίωση των ζώων, που αποτελεί εξάλλου και προτεραιότητα της προεδρίας.

Η Julia Klockner έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον μηχανισμό ελέγχου των κανονισμών και υπεραμύνθηκε ενός ευρωπαϊκού κανονισμού για την υποχρεωτική σήμανση καλής διαβίωσης των ζώων.