Τρέχει τη διαδικασία πληρωμής των φορέων το ΥΠΑΑΤ

Πάνω από 50.000 αγρότες έχουν συνάψει συμφωνητικό με φορείς για να λάβουν συμβουλές.
08/07/2024
1' διάβασμα
trechei-ti-diadikasia-pliromis-ton-foreon-to-ypaat-325831

Σε ενέργειες με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του Υπομέτρου 2.1 «Γεωργικές Συμβουλές» του ΠΑΑ 2014-2022, καθώς και στην έγκαιρη και ταχεία πληρωμή των φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών προχωράει το ΥΠΑΑΤ.

 

gaia-sense

Ενέργειες

Ειδικότερα, για την επιτάχυνση των πληρωμών των φορέων, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων πληρωμής από τον Δεκέμβριο του 2023, γίνονται από το υπουργείο οι ακόλουθες ενέργειες:

  •  Αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα, που αφορούν λεπτομέρειες διευκόλυνσης της διαδικασίας, αλλά και των απαιτήσεων ελέγχου.
  •  Συνδρομή επιπλέον στελεχών της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής.
  •  Διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των αιτήσεων πληρωμής για την ελαχιστοποίηση του χρόνου εκκαθάρισής τους σε περίπτωση μη ύπαρξης ευρημάτων.
  •  Συνδρομή αναδόχου εταιρείας στην αξιολόγηση και στην εκκαθάριση των αιτημάτων πληρωμής.
  • Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του υπομέτρου αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης και καταχώρισης των συμβουλών.

 

Παροχή συμβουλών

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, «με την προκήρυξη του Υπομέτρου 2.1 το 2022 και την ένταξη 83 συνολικά φορέων από τον Μάιο 2023 και έπειτα, έγινε δυνατή η παροχή συμβουλών χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών». Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 90.454.369 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 100%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπομέτρου, ήδη πάνω από 50.000 αγρότες έχουν συνάψει συμφωνητικό με φορείς για να λάβουν συμβουλές, και πάνω από 40.000 από αυτούς έχουν ξεκινήσει την 1η συμβουλή.