Άμεση αποζημίωση ζητούν οι πληγέντες αγρότες των Ιωαννίνων από τον Αποστόλου

Άμεση αποζημίωση ζητούν οι πληγέντες αγρότες των Ιωαννίνων από τον Αποστόλου
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Eπιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Bαγγέλη  Αποστόλου έστειλαν από κοινού η Γ.Α.Σ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ  αγροτών” και η ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ  ΗΠΕΙΡΟΥ ζητώντας την άμεση ανάληψη μέτρων για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών του νομού από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:  

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Κύριε  Υπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό οι άσχημες καιρικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν καθ’ όλη την διάρκεια του Ιουνίου με τις έντονες και συνεχείς βροχές και χαλαζοπτώσεις οι οποίες αποδεδειγμένα ήταν πιο αυξημένες στην περιοχή μας και είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ειδικότερα στις καλλιέργειες τόσο της μηδικής όσο και του αραβόσιτου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αγρότες του Νομού μας παρότι έχουμε εισέλθει στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ούτε ένα δέμα μηδικής (σανού) για τη διατροφή των ζώων τους κατά τον επερχόμενο χειμώνα.

Παράλληλα σοβαρές είναι οι ζημιές και στην καλλιέργεια αραβόσιτου όπου οι μεγάλες ποσότητες νερού σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικράτησαν κατά τον προηγούμενο μήνα, απειλούν την καλλιέργεια με ολοκληρωτική καταστροφή , αφού πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος του σαπίσματος των φυτών.

Άμεση ήταν η επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων και στην κτηνοτροφία όπου οι ποσότητες του παραγόμενου γάλακτος μειώθηκαν δραματικά.

Με  δεδομένη την μακροχρόνια οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας, την οικονομική ασφυξία αλλά και τις τεράστιες  επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν επωμιστεί οι αγρότες τα τελευταία χρόνια τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και τις επιβαρύνσεις από την φορολογία και το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών του υπουργείου προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες οι οποίοι έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επομένως είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από κονδύλια λογαριασμών τα οποία δημιουργήθηκαν για τέτοιους σκοπούς και τα οποία έχουν προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι αγρότες αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδες ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και την συνέχιση των αγροτικών τους δραστηριοτήτων και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος του αφανισμού του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού πληθυσμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας.

Για τον  Γ.Α.Σ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                             Για την ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ              

       “ΕΝΩΣΗ  αγροτών”                                        ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ  ΗΠΕΙΡΟΥ            

    Ο  Πρόεδρος  του  Δ.Σ                                        Ο  Πρόεδρος  του  Δ.Σ

Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης                                        Γιάννης  Δεκόλης         

 

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα