Αμνοερίφια: Μεγάλη η ζήτηση για μικρά αρνιά, σε μέτρια επίπεδα η αγορά

των Μαρίας Αμπατζή, Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Αργυρίου,
Γιώργου Ρούστα,
Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η ζήτηση αρνιών αυτή την περίοδο από τους εμπόρους, ωστόσο το ενδιαφέρον φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως στα μικρά αρνιά και κατσίκια για εξαγωγές, τα οποία ενόψει του Πάσχα των Καθολικών αγοράζονται ακόμα και σε τιμές που φτάνουν τα 3 ευρώ/κιλό (ζων βάρος αρνιού).

Πάντως, σε άλλες περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στη Δυτική Ελλάδα, οι τιμές στα μεγαλύτερα αρνιά κινούνται σε μέτρια επίπεδα, που φτάνουν το πολύ τα 4,5 ευρώ/κιλό. Ο συνδυασμός αυτών των τιμών με το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές οδηγεί ουκ ολίγους παραγωγούς στο να δώσουν ζώα «όπως – όπως», ή ακόμα και να τα σφάξουν για να μην τα συντηρούν.

Προβλήματα λόγω όψιμου Πάσχα και ακριβών σιτηρεσίων

Τον προβληματισμό τους για το σημαντικά αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, που σε συνδυασμό με τις τιμές που προσφέρει αυτή την περίοδο η αγορά δεν τους ευνοεί να κρατήσουν ζώα μέχρι τις αρχές Μαΐου (τότε πέφτει το ελληνικό Πάσχα, έναν μήνα μετά δηλαδή από το Πάσχα των Καθολικών), εξέφρασαν κτηνοτρόφοι στην «ΥΧ».

Ο προβατοτρόφος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων, Γιάννης Γκουρομπίνος, μας είπε: «Αρκετές ποσότητες αμνοεριφίων θα φύγουν για το καθολικό Πάσχα, αφού η τάση που επικρατεί είναι “ας εισπράξω τώρα λιγότερα χρήματα, προκειμένου να απαλλαγώ από το κόστος εκτροφής”. Οι έμποροι, γνωρίζοντας την οικονομική στενότητα των κτηνοτρόφων, έχουν ανεβάσει τελευταία τις τιμές στα αμνοερίφια στα 4,5 – 4,8 ευρώ το κιλό, στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τώρα μεγάλες ποσότητες, ώστε να τις αποθηκεύσουν κι όταν έρθει η ώρα να τις πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές».

Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο Αργύρη Μπαϊρακτάρη, από τον Τύρναβο, «από τις αρχές της εβδομάδας οι τιμές που συζητούν οι παραγωγοί είναι γύρω στα 5 ευρώ/κιλό ανά σφάγιο». Στο πρόβλημα της οψιμότητας του φετινού Ορθόδοξου Πάσχα, που απέχει σημαντικά από το Πάσχα των Καθολικών, αναφέρθηκε και ο παραγωγός Παναγιώτης Ρέκκας, από την Αχαΐα, περιγράφοντας μια δύσκολη κατάσταση για αρκετούς συναδέλφους του: «Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος είναι όψιμο. Τον τελευταίο καιρό η τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 4,5 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής έχει ανέβει κατά 25% και για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος θα έπρεπε να διαθέσει το προϊόν του πάνω από 6 ευρώ το κιλό. Έχω περιπτώσεις συναδέλφων μου που θανατώνουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν», τόνισε ο κ. Ρέκκας.

Τη δική τους άποψη, κάνοντας επίσης μνεία στο… μακρινό Πάσχα, μετέφεραν δύο ακόμα κτηνοτρόφοι από τη Λακωνία. Ο Γιάννης Βενετσάνος δήλωσε στην «ΥΧ»: «Ποιος θα κρατήσει αρνιά μέχρι τον Μάιο, όταν οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει σε τι τιμή θα πουλήσει; Το κέρδος βγαίνει από το γάλα, του οποίου η τιμή έχει πάει περίπου στα 90 λεπτά».

Ο κτηνοτρόφος Τάσος Βλάχος μας είπε: «Η οψιμότητα του Πάσχα θα έχει ως αποτέλεσμα να μην καλυφθεί η αγορά από τα ελληνικά αμνοερίφια. Έτσι και αλλιώς δεν γεννάνε τα ζωντανά τόσο αργά και από τον Φλεβάρη έχει κλείσει αυτό το θέμα. Αυτήν τη στιγμή, σφάζουν τα αρνιά με 4 – 4,50 ευρώ».

Υποχωρεί το θετικό κλίμα στην Aνατ. Μακεδονία & Θράκη

Αλλαγή κλίματος στις αγοραπωλησίες αμνοεριφίων με τη ζήτηση από πλευράς εμπόρων να υποχωρεί όπως και οι τιμές. Η Τσικνοπέμπτη έφερε μεγάλη αύξηση σε σημείο οι κτηνοτρόφοι να πιστεύουν ότι δεν θα μείνουν αρνιά για το Πάσχα, αλλά η νηστεία της Σαρακοστής ανέτρεψε το σκηνικό. Μικρό ενδιαφέρον διακρίνει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, αναμένοντας οι επόμενες μέρες να κρίνουν τις τιμές, καθώς ανοίγει η αγορά για το Καθολικό Πάσχα.

Σημειώνει πως το ενδιαφέρον αφορά τα αρνιά, αλλά όχι τα κατσίκια. Η τιμή για ζωντανό αρνί διαμορφώνεται στα 2,50-2,70 ευρώ/κιλό και για σφάγιο στα 4-4,5 ευρώ. Προσθέτει, μάλιστα, ότι η ζήτηση που επικρατεί είναι για την εγχώρια αγορά, ενώ τα κατσίκια θα προοριστούν για εξαγωγές με προϋπόθεση τα χαμηλά κιλά.

Ανάρπαστα τα αρνάκια που φεύγουν για Ιταλία

Καλύτερα είναι τα πράγματα για όσους παραγωγούς είχαν να δώσουν αυτή την περίοδο μικρά αρνιά στους εμπόρους. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας του Νομού Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, «έμποροι και μεσίτες έχουν βγει στην αγορά και κάνουν μαζικές αγορές ζωντανών αμνοεριφίων, ώστε να έχουν επάρκεια για το Ορθόδοξο Πάσχα, αλλά και για να είναι προετοιμασμένοι για τις εξαγωγές προς την Ιταλία, όπου εορτάζεται νωρίτερα το Πάσχα των Καθολικών. Η τιμή ξεκίνησε από 2,20-2,30 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει τα 3 ευρώ το ζωντανοζύγι (ζων βάρος), μια ικανοποιητική τιμή δηλαδή για εμάς τους κτηνοτρόφους. Βέβαια, να πούμε ότι εδώ μιλάμε για μικρό ποσοστό από το σύνολο των ζώων που διαθέτει ένας κτηνοτρόφος, δηλαδή 30 αρνάκια στα 200 ή στα 300 κεφάλια».

Στην «ΥΧ» παραχώρησε δήλωση και ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων, Ιωάννης Φασουλάς: «Το 2021 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αιγοπροβάτων ενόψει Πάσχα. Τούτη τη χρονιά, το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα απέχουν περίπου έναν μήνα, εν αντιθέσει με άλλες χρονιές που είτε συμπίπτει είτε υπάρχει διαφορά μίας εβδομάδας. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το Καθολικό Πάσχα, η ζήτηση για ελαφριά αιγοπρόβατα από την Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου.

Πρέπει, βέβαια, να λάβουμε υπόψη ότι δυνατότητα διάθεσης αυτού του είδους αιγοπροβάτων αυτή την περίοδο έχουν και ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία κ.λπ., με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεονασμός στην αγορά και οι τιμές να κρατιούνται χαμηλά. Σε ό,τι αφορά τώρα το Ορθόδοξο Πάσχα, η ζήτηση στην εγχώρια αγορά προβλέπεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Απριλίου. Το μέγεθος της ζήτησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πιθανότητα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων των πολιτών μεταξύ νομών.

Σε αυτή την περίπτωση, εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει και μεγάλη ζήτηση».