Πασχαλινή αγορά: Μεγαλύτερες από ποτέ οι ελλείψεις σε ελληνικό κρέας

Τα απόνερα της μείωσης της εγχώριας παραγωγής στον πρωτογενή τομέα αρχίζουν να βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι, για να τηρήσουν το έθιμο του Πάσχα, θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν το αρνί και το κατσίκι σε τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15 ευρώ το κιλό στο κρεοπωλείο. Παράλληλα, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ φαίνεται ότι και οι τιμές στο περιβόητο «Καλάθι του Πάσχα», που, κατά κύριο λόγο, περιλαμβάνει εισαγόμενο κρέας, θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό.
Θεσσαλία: Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών
Την ιταλική και ισπανική αγορά φαίνεται ότι προτίμησαν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι για τις πωλήσεις των αρνιών ενόψει της πασχαλινής περιόδου, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς να καλυφθούν, κυρίως, από εισαγωγές. Το άσχημο είναι ότι ο καταναλωτής όχι μόνο θα ακριβοπληρώσει τον πασχαλινό οβελία, αλλά θα τον αγοράσει «ως ελληνικό» και ας μη βγαίνουν τα νούμερα, καθώς το ζωικό κεφάλαιο συνεχώς συρρικνώνεται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρη Μπαλούκα, «αν και δεν είμαστε γεωργοί, στην περίπτωση του πασχαλινού οβελία θα ισχύσει το ρητό “ό,τι έσπειρες, θα θερίσεις”. Όταν τα προηγούμενα χρόνια ο κτηνοτρόφος δεν έπαιρνε την επιθυμητή τιμή στην ελληνική πασχαλινή αγορά, προφανώς θα προτιμήσει να εξάγει. Έτσι, η έλλειψη αρνιών θα ανεβάσει αναγκαστικά την τιμή για τον καταναλωτή. Ο προγραμματισμός για τον Θεσσαλό κτηνοτρόφο έχει αλλάξει. Προτιμά, πλέον, να εκτρέφει μικρότερα αρνιά, των 6-7 κιλών, και να τα εξάγει στην ιταλική και στην ισπανική αγορά, σε τιμή 6,5-7,5 ευρώ, παρά να επιβαρύνεται με κόστος για να τα μεγαλώσει σε 10-12 κιλά για την ελληνική αγορά και να πάρει μισό ευρώ παραπάνω. Έτσι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, υπήρξαν αρκετές σφαγές προς Ιταλία και Ισπανία. Μοιραία, η ελληνική αγορά θα καλυφθεί κλασικά με εισαγωγές από Ρουμανία και Βουλγαρία, που βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος θα “βαφτιστούν” ελληνικά».
Σε ερώτησή μας για την τιμή που θα καρπωθεί, τελικά, ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος με την πώληση του οβελία, ο κ. Μπαλούκας εκτιμά ότι αυτή θα κυμανθεί στα 8-8,5 ευρώ και ενδεχομένως τις τελευταίες μέρες κάποιοι να πάρουν και 9 ευρώ, αλλά για πολύ μικρές ποσότητες. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για το κατσίκι, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι δυσεύρετο όλο τον χρόνο, πόσω μάλλον κατά την πασχαλινή περίοδο. Άρα, η αύξηση τιμής στο κατσίκι θα είναι περίπου 1 ευρώ».
«Παραγγείλετε νωρίς», λένε οι κρεοπώλες
Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι δηλώσεις του προέδρου των κρεοπωλών Λάρισας, Βαγγέλη Ρίζου, ο οποίος, λόγω της ανεπάρκειας αμνοεριφίων, καλεί τους καταναλωτές να παραγγείλουν νωρίς και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, τα κρεοπωλεία του νομού διανύουν μέρες αγωνίας και, όπως όλα δείχνουν, και εκείνοι θα τα προμηθευτούν ακριβά, αλλά και οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον πατροπαράδοτο οβελία, αφού, όπως εκτιμάται, η τιμή του αρνιού θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό (πέρυσι πωλούνταν στα κρεοπωλεία από 13,5 έως 15 ευρώ). «Φέτος, αρνιά θα πάρουμε με δημοπρασία. Όποιος καταφέρει και δώσει την υψηλότερη τιμή στον παραγωγό. Θα αγοράσουμε ακριβά και θα πουλήσουμε ακριβά», τονίζει.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών συμπαραστέκεται στους κτηνοτρόφους και δηλώνει: «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα πλέον δεν είναι βιώσιμη, περισσότερες είναι οι μονάδες που κλείνουν παρά αυτές που ανοίγουν. Πώς θα επενδύσει ξανά εκείνος που χρειάστηκε να θανατώσει τα ζώα του εξαιτίας της ζωονόσου; Υπάρχει ο φόβος όλη αυτή η κατάσταση να συμπαρασύρει και άλλα επαγγέλματα. Αν δεν υπάρχει ο κτηνοτρόφος, δεν θα υπάρχει και ο κρεοπώλης. Το κράτος είναι απέναντί μας. Αντί να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, έρχεται με τα ‘‘Καλάθια του Πάσχα’’ να κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δύναμη και εμείς δίνουμε μάχη να επιβιώσουμε».
Δυτική Ελλάδα: Λείπουν πάνω από 250.000 αρνιά στη χώρα
Ο κτηνοτρόφος από την Αχαΐα, Παναγιώτης Ρέκκας, μιλώντας στην «ΥΧ», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η μειωμένη επάρκεια δεν είναι μόνο συγκυριακή, λόγω της αύξησης των ζωονόσων, του ταυτόχρονου εορτασμού των καθολικών και των ορθοδόξων, ή και του υψηλού κόστους εκτροφής, αλλά είναι απόρροια της απουσίας ουσιαστικής στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας από την πολιτεία και της αδυναμίας ελέγχου της αλυσίδας διανομής.
«Το να πούμε ότι η παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, καθώς καλύπτει μόλις το 50% της ζήτησης, είναι μόνο η μία πλευρά. Υπολογίζεται ότι λείπουν παραπάνω από 250.000 αρνιά. Το ζήτημα είναι γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Αυτό πρέπει να απαντήσουμε, αν θέλουμε να έχει μέλλον ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που παρατηρείται, πλήττουν τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος θλίβεται πραγματικά όταν ο καταναλωτής δεν μπορεί να τηρήσει τις παραδόσεις του, επειδή κάποιοι έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του τον πρωτογενή τομέα», δηλώνει ο κ. Ρέκκας και προσθέτει: «Η τιμή παραγωγού για το αρνί φτάνει τα 9,5 με 10 ευρώ το κιλό. Ακόμη και για τα αρνιά που μας έρχονται από τη Ρουμανία, μια χώρα από όπου εισάγεται σημαντικός αριθμός αμνοεριφίων, η τιμή φέτος παραμένει υψηλή, λόγω της απαγόρευσης πώλησης ζωντανών ζώων».
Στερεά Ελλάδα: Ελάχιστα τα «σημάδια» για σφαγές
Λιγότερα δείχνουν να είναι τα αμνοερίφια που θα διατεθούν στις αγορές την περίοδο του Πάσχα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ανεστόπουλο, κτηνοτρόφο από το Ρεγγίνι Φθιώτιδας, «τα “σημάδια”, δηλαδή τα προς διάθεση αμνοερίφια της περιοχής μας, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένα. Η συρρίκνωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ο γερασμένος πληθυσμός, το κόστος παραγωγής και άλλα προβλήματα συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής μας. Επίσης, για την τρέχουσα περίοδο παρατηρούμε το γεγονός της διατήρησης των θηλυκών αρνιών έναντι των αρσενικών, τα οποία δεν θα οδηγηθούν σε σφαγή, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή γάλακτος λόγω των απωλειών από τις ζωονόσους».
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι αυτές θα παρουσιάσουν άνοδο λόγω και της μειωμένης προσφοράς αμνοεριφίων. «Η τιμή που δίνουν οι κρεοπώλες για τα αμνοερίφια αυτή την περίοδο κυμαίνεται γύρω από τα 10 ευρώ το κιλό. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα από τις εισαγωγές που θα γίνουν», σημειώνει. Ο Ηλίας Γκαρίλας, κτηνοτρόφος από την Ελάτεια Λοκρίδας, συμπληρώνει ότι «καλύτερη εικόνα θα έχουμε τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν και θα γίνουν οι περισσότερες σφαγές».
Κυκλάδες: Η ΕΑΣ Νάξου αγοράζει το αρνί και το κατσίκι στα 8 ευρώ από τον παραγωγό
«Υπάρχουν αρνιά και κατσίκια στην Ελλάδα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή, λόγω του ότι αρκετοί στάβλοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο εξαιτίας των ζωονόσων», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Και πρόσθεσε: «Στην αγορά, υφίσταται έλλειψη. Θα γίνουν εισαγωγές είτε από Ρουμανία είτε από Βουλγαρία. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, τα κόστη του κτηνοτρόφου είναι αυξημένα (γδαρτικά, ζωοτροφές, μεταφορικά κ.λπ.). Εμείς, ως ΕΑΣ Νάξου, αγοράζουμε το αρνί και το κατσίκι στα 8 ευρώ από τον παραγωγό. Έχουμε γδαρτικά, φύρα και μεταφορικά, πάνω από 2 ευρώ. Με τον ΦΠΑ, το προϊόν θα πάει στην Αθήνα περίπου 12-13 ευρώ. Στο ράφι, θα υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 1,5 ευρώ από πέρυσι».
Πελοπόννησος: Περιορισμένες οι ποσότητες αμνοεριφίων
Περιορισμένες είναι οι ποσότητες αρνιών και κατσικιών που θα διαθέσει η Λακωνία, αλλά και η Αρκαδία στην αγορά του Πάσχα. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει διαμορφωθεί η τελική τιμή, αφού οι κτηνοτρόφοι, που είχαν κρατήσει ζώα για κρέας, βρίσκονται μεταξύ σφαγείων και εμπόρων.
Ο Πέτρος Φούντας από τη Λακωνία δηλώνει στην «ΥΧ» ότι δεν υπάρχουν ποσότητες, για να καλύψουν την αγορά και οι τιμές παραγωγού, που ακούγονται αυτήν τη στιγμή, είναι από 7,50 έως 8 ευρώ/κιλό. Η έλλειψη εργατών είναι μία από τις βασικές αιτίες για την απροθυμία να κρατήσουν αρνιά ή κατσίκια μέχρι τώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Γιάννη Βενετσάνου από τα Ανώγεια Λακωνίας, ο οποίος τονίζει ότι η πλειονότητα των αρνιών φεύγει στο τέλος του Νοέμβρη και τώρα πλέον έχουν μείνει ελάχιστες ποσότητες για τα σφαγεία. Για την τελική τιμή, όπως αναφέρει στην «ΥΧ», οι κρεοπώλες δίνουν μέχρι και 9 ευρώ/κιλό, αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος εάν, τελικά, γίνουν πράξη οι υποσχέσεις.
Από την Αρκαδία, ο Μάκης Βαρουξής τονίζει ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες αρνιών έχουν φύγει από το τέλος Νοέμβρη, αφού είναι ασύμφορη η εκτροφή τους, και θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος δηλώνει ότι ακόμα το τοπίο δεν έχει διαμορφωθεί, με την τιμή των 8 ευρώ/κιλό να είναι η πιο σταθερή αυτό το διάστημα.
«Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπήρξαν αρκετές σφαγές προς Ιταλία και Ισπανία. Μοιραία, η ελληνική αγορά θα καλυφθεί κλασικά με εισαγωγές από Ρουμανία και Βουλγαρία», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας
Κεντρική Μακεδονία: Αναθερμαίνεται η αγορά
Σημάδια ανάκαμψης και εμπιστοσύνης δείχνει πλέον η αγορά αμνοεριφίων μετά από ένα διάστημα αβεβαιότητας και καταναλωτικής ανασφάλειας για τα προϊόντα αυτά, κυρίως λόγω των μεταδιδόμενων ζωονόσων, που έπληξαν την κτηνοτροφία. Η αγορά έχει αναθερμανθεί λόγω του Πάσχα, υπάρχει έντονη ζήτηση και ενδιαφέρον, με τους εμπόρους να κάνουν διερευνητικές επαφές ακόμη και μέσα στους στάβλους, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, Δημήτρης Στραζέμης. Στο καθιερωμένο παζάρι του Λαγκαδά για την τιμή του οβελία, το οποίο διαμορφώνει κλίμα στη σχετική αγορά, τα αρνιά κυμάνθηκαν περίπου στα 10 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια 0,50 λεπτά του ευρώ ακριβότερα, σύμφωνα με τον κ. Στραζέμη. Αν και το μάρμαρο φαίνεται να το πληρώνει ο καταναλωτής, φέτος, ίσως να είναι η πρώτη χρονιά, μετά από καιρό, που οι κτηνοτρόφοι θα μείνουν σχετικά ικανοποιημένοι από τις τιμές που θα πουληθούν τα ζώα τους. Τέλος, ο κ. Στραζέμης αναφέρει για το «Καλάθι του Πάσχα» ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δίνει την επιδότηση στους Έλληνες κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί σημαντικά και όχι στις μεγάλες υπεραγορές.
Αν Μακεδονία – Θράκη: Η καραντίνα της ευλογιάς «φρενάρει» τη διακίνηση
από τον Έβρο
Αγώνα δρόμου κάνουν κτηνοτρόφοι και εκδοροσφαγείς στον Έβρο, για να σφαχτούν όσα ζώα προορίζονται για κατανάλωση στο πασχαλινό τραπέζι στα σφαγεία Ορεστιάδας και Φερών. Ο νομός μετράει 15.000 αμνοερίφια, πολλά εκ των οποίων ενδέχεται να μείνουν αδιάθετα. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, αναφέρει ότι, εξαιτίας της καραντίνας για τη ζωονόσο της ευλογιάς, δεν επιτρέπεται να διέρχονται φορτηγά φορτωμένα με ζωντανά ζώα από τη Ροδόπη, που εμφάνισε πρόσφατα κρούσματα. «Έχουν εγκλωβιστεί τα αμνοερίφια στον Έβρο και δεν γνωρίζουμε αν το υπάρχον προσωπικό θα προλάβει», επισημαίνει. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές διαγράφουν ανοδική πορεία. Η τιμή για ζων βάρος ξεπερνά τα 5 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι και για σφάγιο τα 8 ευρώ. Οι έμποροι είναι από τη Νότια Ελλάδα, όπου βρίσκονται τα σφαγεία, και τα ζώα μέχρι πέρυσι έφευγαν και ζωντανά. «Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να σφάξουν όλα τα αμνοερίφιά τους. Συζητείται με το υπουργείο και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας να φορτώνονται τα ζώα στον Έβρο, να τηρούνται όλα τα μέτρα βιοασφάλειας και να μη γίνεται καμία στάση εντός της περιφέρειας, αλλά να κινούνται στην Εγνατία οδό χωρίς καμία επαφή με τους οικισμούς», καταλήγει ο κ. Δουνάκης.
Χρ. Κέλλας: «Να κρατηθούν οι τιμές αμνοεριφίων στα περσινά επίπεδα»Για προσπάθεια διατήρησης των τιμών των αμνοεριφίων στα περσινά επίπεδα έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, μιλώντας πρόσφατα για το πασχαλινό τραπέζι σε εκπομπή της ΕΡΤ. Ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι ενόψει του Πάσχα «έχουμε κάνει τις απαραίτητες συσκέψεις και έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και με τους εμπόρους αμνοεριφίων και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε και η αγορά να είναι εφοδιασμένη και να κρατήσουμε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Πέρυσι, το αρνί ήταν στα σούπερ μάρκετ μέχρι 10 ευρώ. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να κρατηθούν οι τιμές σε αυτό το επίπεδο». Επιπλέον, ο κ. Κέλλας πρόσθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια σύσκεψη στο υπουργείο για την αυστηροποίηση των ελέγχων. Θέλουμε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι από οργανωμένα συνεργεία στις πύλες εισόδου της χώρας και στις εθνικές οδούς, καθώς και στα σημεία εκφόρτωσης», τόνισε ο υφυπουργός. |