Αμπελάκια: Τα «Μανιάρεια» το 2018 θα είναι αφιερωμένα στη γεωργία

Οι συντροφιές στα Αμπελάκια

Μια προσπάθεια αναβίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το πρίσμα των τεχνών ξεκίνησε φέτος στα Αμπελάκια της Λάρισας ο Σύλλογος «Παναγία Αμπελακιώτισσα» σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών με τις εκδηλώσεις «Μανιάρεια 2017» (από τον ευεργέτη Διαμαντή Μάνιαρη, με έξοδα του οποίου ιδρύθηκε η γνωστή Μανιάρειος Σχολή).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Χρήστο Μαουσίδη, «φέτος μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση των εκδηλώσεων ‘‘Μανιάρεια’’, καθώς όχι μόνο οι κάτοικοι, αλλά και πολλοί επισκέπτες των Αμπελακίων αγκάλιασαν την προσπάθειά μας.
Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν τα θερινά δρώμενα εξελίχθηκαν σε έναν υπέροχο τόπο, που γνώρισε ένδοξες εποχές οικονομικής και πολιτιστικής ακμής, που αποτέλεσε μια σειρά δεκαετιών φάρο ιδεών και γραμμάτων, αφήνοντας το αποτύπωμα σε κτήρια και βιβλία, μαρτυρίες και ευεργετήματα μεγάλων ανθρώπων. Επειδή, όμως, στο άκουσμα του ονόματος «Αμπελάκια», ο νους όλων προστρέχει στον πρώτο Αγροτικό Συνεταιρισμό, που ιδρύθηκε παγκοσμίως το 1778, επιδίωξή μας είναι του χρόνου οι εκδηλώσεις ‘‘Μανιάρεια’’ να περιλαμβάνουν και θέματα της υπαίθρου και της γεωργίας. Σε αυτή την προσπάθεια, θα έχουμε συνοδοιπόρους τον αγροτικό συνεταιρισμό, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και στο εμπόριο καστάνων, όσο και τον γυναικείο συνεταιρισμό, ο οποίος μπορεί να διαπρέψει στα γλυκά του κουταλιού, στα παραδοσιακά προϊόντα, στις πίτες κ.λπ. Η θέληση υπάρχει, απομένει σε εμάς να βάλουμε τη σπίθα για να ανάψει η φωτιά», καταλήγει ο κ. Μαουσίδης.