Αμπέλι: Ευνοϊκές οι συνθήκες για τη γρήγορη εξάπλωση του περονόσπορου

Οι καιρικές συνθήκες (βροχερός, υγρός καιρός με δροσερές θερμοκρασίες κατά τις βραδινές και πρωινές ώρες) είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εμφάνιση και τη γρήγορη εξάπλωση του περονόσπορου, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Πιο αναλυτικά, σε αμπελουργικές περιοχές όπου ενδημεί η ασθένεια, αυτές οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την επιδημική της μορφή, με κίνδυνο τη σημαντική απώλεια της παραγωγής. Σε αρκετούς αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, η ασθένεια είχε κάνει αισθητή την παρουσία της και είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή την περυσινή καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, συστήνεται η συνέχιση της προστασίας του φυλλώματος και των ευαίσθητων ανθοταξιών από τον παθογόνο μύκητα με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο:

1) Στις περιοχές που η ασθένεια έχει εμφανιστεί ή εμφανίζεται συχνά.

2) Στις ευαίσθητες ποικιλίες.

3) Όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις (βροχερός και υγρός καιρός).

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Η καταπολέμηση του περονόσπορου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτήν του ωιδίου.

Τα θερινά κλαδέματα μειώνουν την ένταση του ωιδίου

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και για την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου, καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται σε βλαστικό στάδιο ευαίσθητο προσβολής. Συστήνεται η συνέχιση της προστασίας της καλλιέργειας από τον μύκητα, με έμφαση στις περιοχές όπου ενδημεί η ασθένεια, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της τρυφερής βλάστησης και των ανθοταξιών. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς.

Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Η καταπολέμηση του ωδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν του περονόσπορου, καταλήγει το Περιφερειακό Κέντρο.