Αμπελουργια: Το βλέμμα στραμμένο στις νέες άδειες φύτευσης

Έντονο ενδιαφέρον από τους οινοπαραγωγούς της Θεσσαλίας καταγράφεται για τις νέες άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το τρέχον έτος, με αφορμή και τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ σχετικά με το 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων, το οποίο θα κατανεμηθεί σε οκτώ αμπελουργικές περιφέρειες.

Όπως είναι γνωστό, 36.500 στρέμματα αμπελιού έχουν δηλωθεί στο Μητρώο από την περιφέρεια, άρα με το 1% προς αναμπέλωση στη Θεσσαλία θα αξιοποιηθούν 365 στρέμματα, για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού το κρασί έχει προσελκύσει πολλούς νέους παραγωγούς στον κάμπο. Οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν το ΦΕΚ, το οποίο θα ορίσει και τα κριτήρια βαθμολόγησης των υποψηφίων. Συνήθως αυτοί που έχουν από 30 έως 100 στρέμματα παίρνουν 3,5 μόρια, όσοι έχουν βιολογικά λαμβάνουν μία μονάδα, όσοι κατοικούν σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων επίσης μία μονάδα.

Από τα 36.500 στη Θεσσαλία, τα 24.600 βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο νομός θα λάβει και τα περισσότερα στρέμματα (αν και είναι το πιο πιθανό). Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές των Μετεώρων, της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία και του Μεσενικόλα στην Καρδίτσα δραστηριοποιούνται μεγάλες οινοποιητικές μονάδες και συνεταιρισμοί, οι οποίοι διεκδικούν επί ίσοις όροις τα προβλεπόμενα στρέμματα.