Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Αμβρακία – Αμφιλοχία – Βάλτος: Έργα για την άρδευση 33.500 στρεμμάτων

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από σήμερα.
30/07/2024
4' διάβασμα
amvrakia-amfilochia-valtos-erga-gia-tin-ardefsi-33-500-stremmaton-328354

Σύμβαση έργου εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων των Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου υπεγράφη πριν λίγες ημέρες στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα αρδεύονται 33.500 στρέμματα καθαρής έκτασης, συμβάλλοντας στην στροφή σε πλέον δυναμικές και προσοδοφόρες για την περιοχή καλλιέργειες, στην αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της λίμνης Αμβρακίας και των ακτών.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, εκτιμώμενης αξίας περίπου 62 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 έχει οριστεί σε 36 μήνες από σήμερα, ενώ ανάδοχος εταιρεία είναι η Intrakat.

Σημασία έργου

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά μεγάλης έκτασης και σημασίας έργα για τη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο. Θέτει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της αξιοποίησης του νερού. Μεριμνά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι παραγωγοί. Προνοεί για την επόμενη μέρα, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες θα δοκιμάσουν – ακόμη περισσότερο – τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, και φυσικά των υποδομών μας», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε δε ότι σε μία εποχή που όλοι βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, κατά την οποία το νερό γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο αγαθό, η σωστή διαχείρισή του με ορθολογικό και ελεγχόμενο τρόπο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. «Συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνανία, η απουσία εγγειοβελτιωτικών έργων τα τελευταία χρόνια ταλάνιζε την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας συχνές πλημμύρες, ενώ άλυτο παρέμενε το πρόβλημα της άρδευσης όσο και της αποχέτευσης των περιοχών. Αυτές οι συνθήκες, σε συνάρτηση με την κατασπατάληση των υδατικών πόρων και την μη αξιοποίηση γης είχε δυσμενείς κοινωνικο – οικονομικές συνέπειες, καθώς υποβάθμιζε το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Υπέρ των παραγωγών

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν, θα παρέχουν σύγχρονες αρδευτικές υποδομές σε πάνω από 33.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα της περιοχής και «θα προσφέρουν νέες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι γη του νερού, αλλά επί πολλά χρόνια ζούσε την παραδοξότητα να μην έχει καλά και αξιόπιστα αρδευτικά δίκτυα».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που δίνει η Περιφέρεια στον πρωτογενή τομέα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει διαθέσει η Περιφέρεια για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, τα οποία ανέρχονται σε πάνω από 16 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης, σε δήλωση του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκκίνηση του έργου, το οποίο είχε θέσει ως κύρια προτεραιότητα στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του, τονίζοντας ότι θα αλλάξει ριζικά τη διαχείριση του νερού και τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής στην πρωτογενή παραγωγή.

Στόχοι

Στόχοι του έργου, που εμπίπτει σε ζώνες δυνητικού υψηλού κινδύνου πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής – Στερεάς Ελλάδας, είναι η παροχή νερού για αγροτική χρήση στις παραλίμνιες περιοχές, ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, η μείωση των κατακλύσεων στην πεδινή ζώνη, η απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και, εν τέλει, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και η τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για ένα μεγάλο και απαιτητικό τεχνικό έργο, που περιλαμβάνει αρδευτικές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, έργα αποχέτευσης και αποστράγγισης, μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού, καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση μελλοντικών υδρευτικών αναγκών των περιοχών Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Βάλτου.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: