Αμυγδαλιά: Μέτρα κατά του ανθονόμου και της φόμοψης

Ο υγρός και βροχερός καιρός γίνεται σύμμαχος της εμφάνισης ασθενειών στην αμυγδαλιά, όπως ο ανθονόμος, η φόμοψη και η μονίλια.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου αναφέρει ότι ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Έχει μία γενεά το έτος, είναι δραστήριο τον χειμώνα και την άνοιξη. Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δέντρα είναι πυκνός, συνιστάται ψεκασμός των δέντρων με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Φόμοψη

Η ασθένεια της φόμοψης προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, τα καλλιεργητικά μέτρα για την καταπολέμησή της περιλαμβάνουν την αφαίρεση και την καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτως εποχής).

Αυτό το μέτρο, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, καθώς και ψεκασμός των δέντρων κατά τη διάρκεια του λήθαργου τον χειμώνα με χαλκούχα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φόμοψης συνεχίζονται την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι τον σχηματισμό και τη διόγκωση των νεαρών καρπιδίων.