Αμύγδαλο: Χαμόγελα για την ανθοφορία, σε επιφυλακή για τον όψιμο παγετό

Η ανθοφορία της αμυγδαλιάς είναι γεγονός στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας και, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Οι ώρες ψύχους στα περισσότερα δέντρα έχουν καλυφθεί και όλα δείχνουν ότι η αφετηρία της νέας καλλιεργητικής περιόδου είναι καλή. Πάντα, όμως, ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι της μειωμένης γονιμοποίησης, όπως επίσης και των όψιμων παγετών του Μαρτίου, που αποτελούν τον εφιάλτη του κάθε παραγωγού.
Όσον αφορά το θέμα των τιμών, επικρατεί μια στασιμότητα. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικά αποθέματα προϊόντος στις αποθήκες και, ανάλογα με την παραγωγή της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, θα διαμορφωθούν και οι αντίστοιχες τιμές από την αγορά. Σημειώνεται ότι οι χαμηλές αποδόσεις των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τις τιμές που επικρατούν, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στην επέκταση των καλλιεργειών. Σημαντικοί, επίσης, είναι και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του εισοδήματος, όπως το κόστος παραγωγής και η εξεύρεση εργατών.
Όπως μας ενημερώνει ο Αντώνης Κοντελές, παραγωγός από τον Έξαρχο Λοκρίδας, έχει ανθίσει το 70% στην ποικιλία Φυρανιά, καθώς και στις αυτογόνιμες ποικιλίες Σολετά και Τουόνο. Ο ίδιος, όμως, είναι προβληματισμένος από την εξέλιξη του καιρού, διότι «ο όψιμος παγετός για την περιοχή μας είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να περάσει ο Μάρτης για να ξεπεράσουμε αυτές τις ανησυχίες. Φυσικά, όμως, έτσι όπως διαμορφώνονται οι κλιματολογικές συνθήκες, το αποτέλεσμα θα το δούμε στη συλλογή, τόσο από άποψη ποσότητας όσο και, πολύ περισσότερο, από άποψη ποιότητας».
Αναφερόμενος σε θέματα νέων φυτεύσεων, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του κόστους παραγωγής, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού των αγροτών της περιοχής. Κλείνοντας, στέκεται και στο ζήτημα των τιμών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την προηγούμενη περίοδο. «Ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα, αυτές κυμάνθηκαν από 4 έως 6 ευρώ το καθαρό αμύγδαλο, χωρίς το κέλυφος. Καλύτερη ανταπόκριση στην αγορά δείχνει η ποικιλία Φυρανιά σε σύγκριση με τις αυτογόνιμες ποικιλίες», καταλήγει.
Στο 20% η ποικιλία Τέξας στην Ελασσόνα
Στην έναρξη της ανθοφορίας βρίσκεται αυτή την περίοδο η αμυγδαλιά της επαρχίας Ελασσόνας, σύμφωνα με τον Νίκο Νταλίπη, παραγωγό από τη Φαρμάκη. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι το κρύο έχει συντελέσει σε σημαντικό βαθμό στην κατάσταση των φυτών, ώστε να ξεκινήσουμε από μία καλύτερη αφετηρία σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Εστιάζοντας στις ποικιλίες και τα αποτελέσματά τους, υποστηρίζει ότι η πρωιμότερη στην περιοχή δείχνει να είναι η Τέξας, στην οποία αυτή την περίοδο έχει ανοίξει το 20%, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι άλλες.
Ο ίδιος δίνει έμφαση και στο θέμα της γονιμοποίησης της αμυγδαλιάς, στο οποίο παίζει σημαντικό ρόλο η μέλισσα. «Υπάρχει συνεργασία παραγωγών με μελισσοκόμους και, ήδη, η εγκατάσταση κυψελών στις καλλιέργειές μας έχει ξεκινήσει. Σε σύγκριση με τις παλαιότερες εποχές, βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, με θετικά αποτελέσματα για όλους μας», περιγράφει.
Κλείνοντας, ο κ. Νταλίπης αναφέρεται και στο θέμα των τιμών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, που ανάλογα με την ποιότητα και τη διαπραγμάτευση αυτές κυμάνθηκαν από 1,80 έως 2,50 ευρώ το κιλό, με το κέλυφος.
Αναγκαιότητα η εκμηχάνιση στην Αγιά
Για ανομοιομορφία στην ανθοφορία από περιοχή σε περιοχή στην Αγιά, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, κάνει λόγο ο αμυγδαλοπαραγωγός Αντώνης Τσάρας. Ο ίδιος διαχειρίζεται πάνω από 80 στρέμματα μαζί με την οικογένειά του, συνεπικουρούμενος από μηχανήματα συλλογής των καρπών. «Με τον τρόπο αυτόν, προσπαθώ να μειώσω όσο μπορώ περισσότερο το κόστος παραγωγής, αλλά και την αμεσότητα της συλλογής του καρπού. Ο εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας για τη συνέχιση της παραγωγής αποτελεί μια αναγκαιότητα, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», περιγράφει.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Τσάρας εκφράζει κι εκείνος τους φόβους του για έναν πιθανό παγετό, καθώς οι θερμοκρασίες στην περιοχή του κινούνται στο όριο της ανησυχίας. «Μπορεί τις μεσημβρινές ώρες οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 23 βαθμούς Κελσίου, το βράδυ, όμως, αυτές είναι οριακές και κυμαίνονται στους 2 βαθμούς Κελσίου. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε προβλήματα από τους παγετούς, θα πρέπει πρώτα να τελειώσει ο Μάρτης», σημειώνει.
Οι αυτογόνιμες ποικιλίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον στη Λαμία

Ευχαριστημένοι με την καλλιέργεια των αυτογόνιμων ποικιλιών δείχνουν να είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας «Almoland». Όπως μας ενημερώνει ο Θύμιος Κασούμης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, «ήδη έχει ξεκινήσει η ανθοφορία στο μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών και η κατάσταση δείχνει να είναι ικανοποιητική. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Εμείς επιλέξαμε τις αυτογόνιμες, ώστε να μην έχουμε προβλήματα από βροχές και άλλους παράγοντες που μειώνουν τη γονιμοποίηση των ανθέων».
Εκτός από τις αυτογόνιμες, ένα ποσοστό των παραγωγών καλλιεργεί και την ποικιλία Φυρανιά, που, σύμφωνα με τον κ. Κασούμη, αυτή την περίοδο βρίσκεται στο 100% της ανθοφορίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι «σε μία εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της γονιμοποίησης, διότι ο καιρός βοηθά σημαντικά».
Κλείνοντας, ο κ. Κασούμης αναφέρεται στον νεοσύστατο Συνεταιρισμό «Almoland». Πέρα από την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, τα μέλη του έχουν προχωρήσει και στο στάδιο της μεταποίησης, με μια γραμμή παραγωγής. «Ο σπαστήρας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για εμάς, διότι μας βοηθά σημαντικά μετά τη συγκομιδή και πάνω σε αυτό να οικοδομήσουμε όλες τις δραστηριότητές μας στη μεταποίηση του καρπού, για να έχουμε περισσότερους κωδικούς στην αγορά», αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός πουλά ο ίδιος τα αμύγδαλα σε συσκευασία δική του και τα διαθέτει στο ράφι με τη δική του ταυτότητα, μέσω μικρών καταστημάτων και μίνι μάρκετ της περιοχής.